Notekūdeņi Kuršu jomā 12 gadu garumā varētu būt nonākuši avārijas dēļ (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mindaugas Kulbis / AP

Lietuvas papīra un kokrūpniecības grupas "Grigeo" prezidents un lielākais akcionārs Gintauts Pangonis pieļāvis, ka notekūdeņu nonākšana no uzņēmuma kartona ražotnes Kuršu jomā varētu būt saistīta ar avārijas situāciju, nevis apzinātu ļaunprātību.

«Cik man zināms, bija avārija un tādēļ tā notika. Tā bija konkrēta vienreizēja avārija, cik man zināms,» Pangonis sacīja televīzijas kanāla LNK ziņu dienestam. 

Jau vēstīts, ka prokuratūra Klaipēdā aizdomās par Kuršu joma piesārņošanu sākusi izmeklēšanu pret kartona ražotāju «Grigeo Klaipeda», kas ir «Grigeo» meitasuzņēmums. 

Prokuratūra pieļauj, ka videi nodarītais zaudējums mērāms desmitos miljonu eiro. 

Saistībā ar aizdomām otrdien Viļņas biržā tika apturēta māteskompānijas «Grigeo» akciju tirdzniecība. 

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes, kas jau krietnu laiku centušās noskaidrot, no kurienes plūst nepatīkamā smaka, par kuru sūdzas klaipēdieši, bija pievērsušas uzņēmumam uzmanību jau agrāk, taču līdz šim nekādi pārkāpumi netika atklāti, un «Grigeo» pat īpašā paziņojumā uzsvēra, ka iegulda lielus līdzekļus vides aizsardzības prasību pildīšanā. 

Naktī uz otrdienu vērienīgā operācijā, kurā piedalījās arī vides dienestu darbinieki un citu jomu speciālisti, tika pārbaudīta uzņēmuma attīrīšanas iekārtu teritorija pilsētas nomalē un konstatēts, ka notekūdeņu noplūdināšanai izveidoti īpaši apvedceļi, pa kuriem lielākā daļa no tiem nonāk Kuršu jomā, apejot attīrīšanas iekārtas. Dienā kratīšana veikta arī pašā uzņēmumā.

Prokurors Juozs Sīks atklājis, ka saskaņā ar provizoriskām aplēsēm uzņēmumā attīrīti tikai daži procenti notekūdeņu, bet pārējie nonākuši jomā netīrīti.

Šis netīrais ūdens no Klaipēdas vecpilsētas pa cauruļvadiem 12 kilometru garumā plūdis ne vienu vien gadu.

«Grigeo Klaipeda» apturējusi notekūdeņu ieplūdināšanu Kuršu jomā

Lietuvas papīra un kokrūpniecības grupā «Grigeo» ietilpstošais kartona ražotājs «Grigeo Klaipeda» trešdien informējis vides aizsardzības speciālistus, ka uzņēmums pārtraucis neattīrītu notekūdeņu iepludināšanu Kuršu jomā. 

«No kompānijas esam saņēmuši informāciju, ka ir izpildīts rīkojums. Rīt plānojam veikt fizisku pārbaudi, vai tas tiešām ir izdarīts,» ziņu aģentūrai BNS trešdien sacīja Lietuvas Vides aizsardzības departamenta direktora vietnieks Vaids Gricjus.

Vides aizsardzības departaments gatavojas sākt ārpuskārtas pārbaudi Klaipēdas uzņēmumā, kā arī speciālisti plāno pārbaudīt Kuršu jomā noķertās zivis. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu