Civilās aviācijas aģentūra aicina Latviju neizmantot Irākas un Irānas gaisa telpas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Civilās aviācijas aģentūra (CAA) nosūtījusi Latvijas aviosabiedrībām rekomendācijas neizmantot Irākas un Irānas gaisa telpu, informēja CAA pārstāvis Aivis Vincevs. 

CAA ir veikusi pieejamās informācijas par situāciju Irānas un Irākas gaisa telpā analīzi un konstatējusi, ka saistībā ar konflikta pastiprināšanos starp reģionā esošajiem militārajiem spēkiem pastāv draudi civilās aviācijas gaisa kuģiem, kuri šķērso Irākas un Irānas gaisa telpas. Vincevs skaidroja, ka ir pamats bažām, ka civilās aviācijas gaisa kuģi var tikt kļūdaini identificēti kā konfliktējošo pušu gaisa kuģi un militāro konfliktu rezultātā uzbrukums var tikt veikts pret civilās aviācijas gaisa kuģi. 

CAA nosūtījusi rekomendācijas vēstuli visām Latvijas aviokompānijām ar aicinājumu atturēties no Irākas un Irānas gaisa telpas šķērsošanas līdz situācijas noskaidrošanai. Latvijas aviokompānijas, kas līdz šim izmantojušas Irākas un Irānas gaisa telpas, aicinātas pārplānot savus lidojuma maršrutus.

Vienlaikus CAA aicina pasažierus izvērtēt drošības riskus, plānojot savus lidojumus. CAA atgādina, ka gan Latvijas, gan citu valstu aviokompānijas ir aicinātas nešķērsot Irākas un Irānas gaisa telpas, tādējādi ierobežojumi var radīt situācijas, ka pasažieriem ir apgrūtinātas iespējas pamest konkrēto valstu teritorijas. 

Nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" pārstāve Alise Briede pastāstīja, ka lidsabiedrībai ir viens lidojuma maršruts, kas šķērso Irānas gaisa telpu - Rīga-Abū Dabī.

""airBaltic" lidojuma drošība ir nozīmīgākā prioritāte. Mēs sekosim rekomendācijai un izvairīsimies no ielidošanas Irānas un Irākas gaisa telpā," teica Briede. 

Viņa pauda, ka pašreiz tiek vērtēti alternatīvie maršruti lidojumam, kas šovakar plkst.23.30 izlido no lidostas "Rīga". Šis lidojums tiks pārplānots ar kādu pieturu, kur uzpildīt degvielu, attiecīgi tas būs garāks nekā paredzēts. 

Latvijā reģistrētās lidsabiedrības "SmartLynx airlines" viceprezidents drošības jautājumos Sigurdurs Hrafns Gislasons aģentūrai LETA norādīja, ka "SmartLynx airlines" ciešā sadarbībā ar atbildīgajām institūcijām nepārtraukti seko situācijas attīstībai konkrētajā reģionā. 

"CAA rekomendācija ir skaidra un nepārprotama, tādēļ lidojumi virs Irānas un Irākas gaisa telpas netiks plānoti līdz situācija būs uzlabojusies," pauda Gislasons. 

Kā ziņots, Irāna trešdienas rītā izšāva raķetes uz vismaz divām Irākas aviobāzēm, kurās stacionēti ASV karavīri, paziņoja amatpersonas šajās valstīs. Tas bija pirmais akts Irānas solītajā atriebībā par Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV bezpilota lidaparātu triecienā Bagdādē.

Trešdien pēc pacelšanās no Teherānas Imāma Homeini lidostas nogāzās Ukrainas aviokompānijas "Ukraine International Airlines" lidmašīna "Boeing 737", kurai bija paredzēts doties uz Kijevu. Ukrainas vēstniecība Irānā paziņojusi, ka, pēc provizoriskām ziņām, lidmašīna nogāzusies dzinēja tehnisko problēmu dēļ. Irānas aģentūra IRNA, atsaucoties uz lidostas pārstāvi, vēsta, ka lainerim pēc pacelšanās aizdedzies dzinējs.

Savukārt Irānas Civilās aviācijas organizācijas vadītāja Ali Abedzades sacīto citēja ziņu aģentūra "Mehr" norādījis, ka nenodos ASV "melnās kastes" no Ukrainas pasažieru lidmašīnas, kuras katastrofā pie Teherānas trešdien gāja bojā 176 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu