Lietuvas vides ministrs: "Grigeo" vadītājs ciniski melo par notekūdeņu noplūdes iemesliem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltijas jūra.
Baltijas jūra. Foto: Agnese Gulbe/LETA

Lietuvas papīra un kokrūpniecības grupas "Grigeo" prezidents un lielākais akcionārs Gintauts Pangonis ciniski melo, ka notekūdeņi no grupas uzņēmuma kartona ražotnes Klaipēdā nonākuši Kuršu jomā tehniska bojājuma dēļ, nevis apzinātas ļaunprātības rezultātā, uzskata Lietuvas vides ministrs Ķēstutis Mažeika.

"Viņš ļoti ciniski melo," ziņu aģentūrai BNS sacījis Mažeika, lūgts komentēt Pangoņa izteikumus.

Pēc viņa teiktā, kaitējums, ko radījuši uzņēmuma "Grigeo Klaipeda" noplūdinātie neattīrītie notekūdeņi, varētu sasniegt 60 miljonus eiro.

Kā skaidrojis ministrs, saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem likumiem kaitējumu var aprēķināt par pēdējiem pieciem gadiem, jo attiecībā uz ilgāku laiku iestājas noilgums.

"Ņemot vērā [piesārņojuma apjomu], gadā ir runa par 12-13 miljoniem eiro, tātad kopējā summa varētu būt aptuveni 60 miljoni," viņš spriedis. "Nezinu, cik daudz viņi piesārņojuši, to izmeklēs prokuratūra, bet manā rīcībā ir šāda provizoriska informācija. Es esmu par to, ka jāmaksā tik daudz, cik esi piesārņojis."

Jau ziņots, ka naktī uz otrdienu vērienīgā operācijā, kurā piedalījās arī vides dienestu darbinieki un citu jomu speciālisti, tika pārbaudīta Klaipēdas uzņēmuma attīrīšanas iekārtu teritorija un konstatēts, ka notekūdeņu noplūdināšanai izveidoti īpaši apvedceļi, pa kuriem lielākā daļa no tiem nonāk Kuršu jomā, apejot attīrīšanas iekārtas. Otrdien kratīšana tika veikta arī pašā uzņēmumā.

Prokuratūra aizdomās par Kuršu joma piesārņošanu sākusi izmeklēšanu pret kartona ražotāju "Grigeo Klaipeda", kas ir "Grigeo" meitasuzņēmums. 

Pangonis trešdien izteicās, ka notekūdeņu nonākšana Kuršu jomā varot būt saistīta ar vienreizēju tehnisku avāriju, nevis ar apzinātu ļaunprātību.

"Grigeo Klaipeda" trešdien informēja vides aizsardzības speciālistus, ka uzņēmums pārtraucis neattīrītu notekūdeņu iepludināšanu Kuršu jomā.

Kā norādījis vides ministrs, situācija tiek novērota un pirmos rezultātus viņš varētu saņemt trešdienas vakarā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu