Rīgas domes opozīcija nolēmusi rosināt abu vicemēru atstādināšanu no amatiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Anna Vladova un Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs piedalās Rīgas domes ārkārtas sēdē, kurā lemj par domes priekšsēdētāja vietnieka Vadima Baraņņika atbrīvošanu no amata.
Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Anna Vladova un Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs piedalās Rīgas domes ārkārtas sēdē, kurā lemj par domes priekšsēdētāja vietnieka Vadima Baraņņika atbrīvošanu no amata. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas domes opozīcijas partijas nolēmušas rosināt abu vicemēru - Annas Vladovas (S) un Druvja Kleina - atstādināšanu no amatiem, pastāstīja partijas "Latvijas attīstībai" frakcijas vadītājs Viesturs Zeps.

Viņš stāstīja, ka opozicionāri šodien sanākuši kopā, lai apspriestu koalīcijā notiekošos procesus, kā rezultātā vienojušies, ka sāks parakstu vākšanu par abu vicemēru atstādināšanu, lai gadījumā, ja Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) zaudē amatu, neviens no viņiem nepaliek kā vietas izpildītājs.

Pēc Zepa teiktā, ja domei nebūs ne mēra, ne vicemēra, tehniskās dabas jautājumi būs jālemj izpilddirektoram, savukārt komiteju darbs noritēs kā līdz šim. Tikmēr domes sēdes sasaukt varēs ne mazāk kā 20 deputāti un sēdes vadītājs būs tas, kurš pirmais būs parakstījies par sēdes sasaukšanu.

Zeps sacīja, ka par Vladovas atstādināšanu opozīcijai "paraksti stāv plauktā" vēl kopš iepriekšējās reizes, kad šķobījās koalīcijas sastāvs. Tikmēr par Kleinu paraksti vēl tiekot vākti. Pagaidām opozicionāri gan vēl nav izlēmuši, kad un kādā secībā varētu pieprasījumus iesniegt.

Saskaņā ar likumu, sēde par vicemēra atstādināšanu jāsasauc trīs dienu laikā pēc pieprasījuma iesniegšanas. Tas nozīmē, ka domniekiem ir iespēja atlaist vicemērus vēl pirms mēra, jo par mēra posteni jautājums jāizlemj divu nedēļu laikā. 

To, kā viņi rīkotos, kad būtu jālemj par Burova gāšanu, opozīcija vēl neesot izlēmusi.

Patlaban opozīcijai kopā ar Neatkarīgo deputātu frakciju ir 28 balsis, taču, lai kāds no vadības zaudētu amatu - nepieciešama vismaz 31 balss.

Kā ziņots, partijas "Saskaņa" un deputātu bloka "Rīgai" Rīgas domes politiķi uzstāj uz pašvaldības vadītāja Oļega Burova (GKR) nomaiņu. Deputātu bloks un partijas "Saskaņa" domes frakcija vienojušies aicināt koalīcijas partnerus - GKR deputātus - lemt par mēra nomaiņu, jo domnieki nespējot sastrādāties ar Burovu.

Galvenās nesaskaņas partneru vidū saistītas ar to, ka Burovs "vienpersoniski uzņēmies" koalīcijas vadību un lēmumu pieņemšanā nekonsultējas ar saviem partneriem.

"Saskaņa" un deputātu grupa "Rīgai" ir gatavi turpināt sadarbību ar GKR, paliekot koalīcijā.

Vadošie koalīcijas politiķi atzina, ka Burovs ir "izcils profesionālis", tomēr viņam trūkstot politiskas pieredzes koalīcijas darba vadīšanā. 

Pats Burovs pagaidām neprognozē, kādu lēmumu varētu pieņemt viņa frakcijas biedri, lemjot par koalīcijas partneru aicinājumu nomainīt viņu mēra amatā.

Rīgas domes koalīciju patlaban veido "Saskaņa", "Gods kalpot Rīgai" un deputātu bloks "Rīgai!", kā arī domniece Baiba Broka. Kopumā koalīcijai ir 32 balsis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu