Divi jaunlaulāto pāri, profesori, studenti. Ziņas par Irānas aviokatastrofas upuriem (10)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Divi tikko salaulājušies pāri, studenti un mācībspēki - tā ir daļa no cilvēkiem, kas gāja bojā, kad Irānā netālu no Teherānas Imama Homeini starptautiskās lidostas nogāzās Ukrainas pasažieru lidmašīna. Izdzīvojušo nebija.

Saskaņā ar Ukrainas premjerministra Vadima Pristaiko sniegto informāciju, "Ukraine International Airlines" reisa PS752 katastrofā bojā gājušo vidū bija 82 Irānas pilsoņi, 63 Kanādas pilsoņi un 11 Ukrainas pilsoņi, no kuriem deviņi bija apkalpes locekļi. 

Desmit bojāgājušie ir Zviedrijas pilsoņi, četri – Afganistānas, bet pa trīs saviem pilsoņiem šajā traģēdijā zaudēja Vācija un Lielbritānija.

Lidmašīna bija ceļā no Teherānas uz Kijevu.

26 gadus vecie datorzinātņu studenti Arašs Purzarabi un 25 gadus vecā Puneha Gurdži uz Irānu bija devušies salaulāties. Precēta pāra statusā Albertas Universitātes maģistrantūras studenti bija tikai trīs dienas, ziņo aģentūra "Reuters".

Lidmašīnā atradās arī četri kāzu viesi.

Lidmašīnā atradās Siavašs Gafuri un Sara Mamani - vēl viens pāris, kas tik tikko bija salaulājies Irānā. Abi bija inženieri, kuri tikko bija nopirkuši māju Monreālas piepilsētā.

Katastrofā gāja bojā arī 30 gadus vecais talantīgais pianists Alvands Sadeghi un viņa sieva Negara Borghei, kuri dzīvoja Toronto. Lidmašīnā atradās arī Sadeghi māsa un Borghei meita.

Upuru vidū bija Albertas Universitātes elektrotehnikas profesore Modžgana Danešmanda un viņas vīrs Pedrams Musavi, kurš tajā pašā augstskolā pasniedza mašīnbūvi. Bojā gāja arī pāra 10 un 14 gadus vecās meitas. Ģimene uz Irānu bija devusies apciemot radus.

Lidmašīnā atradās arī Gulepfas Universitātes doktorantūras studente Ganimata Aždari, kura bija iezemiešu grupu tiesību aktīviste un nodarbojās ar šīs tēmas pētniecību.

Bojā gāja arī Manitobas Universitātes pētniece Forova Hadema, kuru kolēģi raksturoja kā uzlecošo zvaigzni zinātnē. Viņa ieguvusi doktora grādu imunoloģijā un saņēmusi vairākus apbalvojumus par saviem pētījumiem.

Pastāv bažas, ka desmit bojāgājušo Zviedrijas pilsoņu vidū bija vairāki bērni.

Vairāki bojāgājušie ukraiņi bija "Ukraine International Airlines" darbinieki, tai skaitā 28 gadus vecā Valērija Ovčaruka un 24 gadus vecā Marija Mikitjuka, kuras abas bija stjuartes, vēsta BBC. Viņu sociālo tīklu kontos, kur bieži tika publicētas fotogrāfijas no dažādām pasaules vietām, sekotāji publicējuši atvadu vārdus.

Ihors Matkovs bija reisa PS752 galvenais stjuarts. Identificēti vēl trīs citi apkalpes locekļi - Katerina Statņika, Jūlija Solohuba un Deniss Lihno.

Lidmašīnā atradās trīs piloti: kapteinis Volodimirs Gapoņenko, otrais pilots Serhijs Homenko un instruktors Oleksijs Naumkins. Viņi visi bija uzkrājuši 7600 līdz 12 000 lidojuma stundu pieredzi, lidojot ar "Boeing 737" lidaparātiem.

Trīs bojāgājušie briti identificēti kā ķīmiskās tīrītavas īpašnieks Mohammeds Reza Kadhoda Zadehs, enerģētikas kompānijas BP inženieris Sems Zokaei, kā arī doktorantūras students un inženieris Saīds Tahmasebi.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo paziņojis, ka 138 no lidmašīnā esošajiem cilvēkiem bija plānojuši ar savienoto reisu turpināt ceļu uz Kanādu. Pa šo maršrutu ap brīvdienu laiku bieži pārvietojās studenti un mācībspēki. Tiešo lidojumu starp Kanādu un Irānu nav. 2012.gadā tika pārrautas abu valstu diplomātiskās attiecības.

"Visiem bija tik liels potenciāls, visa dzīve priekšā," sacīja Trudo, piebilstot, ka Kanāda noteikti vēlas iesaistīties aviokatastrofas izmeklēšanā.

Lidsabiedrība "Ukraine International Airlines" paziņojusi, ka lidmašīna bijusi ražota 2016.gadā, un aviokompānija to saņēmusi tieši no rūpnīcas. Pēdējā tehniskā apskate lainerim veikta pirmdien.

Irānas varasiestādes paziņojušas, ka avārijas iemesls esot lidmašīnas dzinēja aizdegšanās, kuras rezultātā piloti zaudējuši kontroli pār lidaparātu. 

Ukrainas lidmašīnas avārija notikusi dažas stundas pēc tam, kad Irāna veica ballistisko raķešu triecienu divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV karavīri, šādi atbildot uz Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV gaisa spēku triecienā piektdien Irākā pie Bagdādes starptautiskās lidostas.

Irānas Transporta ministrija kategoriski noliegusi, ka Ukrainas lidmašīnas katastrofas iemesls varētu būt tai trāpījusi raķete.

Irānas amatpersonas jau paziņojušas, ka "melnās kastes" informācijas iegūšanai netiks nodotas lidmašīnas ražotājam – ASV uzņēmumam "Boeing".

Šobrīd nav skaidrs, kurai valstij Irāna varētu uzticēt no "melnajām kastēm" iegūtās informācijas analīzi.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu