Ziemeļīrijas trim gadiem bez valdības tuvojas gals

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ceturtdien, trīs gadus pēc Ziemeļīrijas valdības sabrukuma, publicēts vienošanās projekts tās atjaunošanai.

Ja reģionālās partijas nespēs vienoties par jaunas valdības izveidi līdz pirmdienai, tiks izsludinātas jaunas vēlēšanas.

"Domāju, ka mums ir dokuments, kas, cerams, liks tām [politiskajām partijām] rūpīgi izvērtēt iesaistīšanos," raidsabiedrībai RTE sacījis Lielbritānijas valsts sekretārs Ziemeļīrijas lietās Džulians Smits.

Viņš norādījis, ka vēstulē Ziemeļīrijas parlamenta spīkeram lūdzis aicināt deputātus piektdien sanākt uz sēdi un izveidot valdību.

Demokrātiskās unionistu partijas (DUP) līdere Arlīna Fostere provizoriski ir atbalstījusi vienošanos.

Izplatītajā paziņojumā viņa pauda, ka partija dokumentā redz pamatu, uz kura veidot "godīgu un līdzsvarotu" parlamentu un valdību, lai gan "tā nav perfekta vienošanās un tajā ir elementi, kurus atzīstam kā ilgu sarunu rezultātu un kompromisu. Vienmēr kaut kas ir jādod un kaut kas ir jāņem".

Īru republikāņu partijas "Sinn Fein" līdere Mērija Lū Makdonalda solīja, ka partija piektdien rūpīgi izvērtēs vienošanās projektu.

DUP un "Sinn Fein" dalījušas varu reģionālajā valdībā, veidojot piespiedu koalīciju, kas ir obligāts nosacījums, ko paredz 1998.gada Lielās piektdienas miera līgums, ar kuru tika izbeigts trīs desmitgades ilgušais vardarbīgais starpkopienu konflikts.

Ziemeļīrijas valdība sabruka 2017.gada janvārī, kad par savu demisiju paziņoja vicepremjers Mārtins Makginess un viņa pārstāvētā "Sinn Fein" atsauca savu atbalstu premjerministra krēslā esošajai DUP līderei Fosterei.

Pēdējos trīs gadus Ziemeļīriju pārvaldīja ierēdņi bez ministru vadības.

Galvenie klupšanas akmeņi sarunu procesā ir "Sinn Fein" prasības īru valodas aizsardzībai, kā arī pretrunīgi vērtētais mehānisms, kas mazākuma frakcijām dotu veto tiesības.

Pēdējo nedēļu laikā ir pieaudzis spiediens pārvarēt politisko strupceļu.

Streiko medmāsas, pieprasot lielāku atalgojumu un labākus darba grafikus. Šādas prasības nevar izpildīt bez politiska lēmuma.

Smits ir paziņojis, ka Ziemeļīrijā izsludinās jaunas vēlēšanas, ja valdība netiks izveidota līdz pirmdienai, jo tad beigsies termiņš, kurā likums ļauj reģionu vadīt ierēdņiem.

Vienošanās projektu izstrādāja Smits un Īrijas ārlietu ministrs Saimons Kovenijs. Īrijas puses iesaisti paredz arī 1998.gada miera līgums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu