Eksperti: "Grigeo" produkcijas boikots būs laba mācība citiem uzņēmējiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: 15min.lt

Vairāku Lietuvas mazumtirgotāju lēmums vairs nepirkt kartona un higiēnas papīra ražotāja "Grigeo" produkciju saistībā ar aizdomām, ka grupas meitasuzņēmums "Grigeo Klaipeda" apzināti ieplūdinājis Kuršu jomā neattīrītus notekūdeņus, var kļūt par labu mācību citiem uzņēmējiem, uzskata ziņu aģentūras BNS uzklausītie eksperti.

Pēc viņu teiktā, mūsdienu patērētājiem vairs nav svarīga tikai preces cena un kvalitāte, bet arī ražotāja attieksme pret ilgtspējīgu attīstību. 

"Lietas, kas pirms pārdesmit gadiem varbūt nebūtu likušās necik cik svarīgas un drīz vien aizmirstos, kļūst aizvien būtiskākas, tādēļ šai situācijā ikviens uzņēmējs var mācīties no šādām kļūdām un padomāt par ilgtspējīgu darbības modeli," spriedis Lietuvas "Swedbank" ekonomists Nerijus Mačulis. "Šķietama ātra izmaksu samazināšana un līdzekļu ietaupīšana ilgākā laika perspektīvā var nest ļoti lielus zaudējumus," uzsvēris Mačulis.

"Šis ir ļoti svarīgs piemērs, kas liek atcerēties, ka jābaidās ne jau no uzraudzības iestādēm vai naudassodiem, bet gan no tuvredzīga darbības modeļa, par ko tevi vēlāk var sodīt klienti," viņš piebildis.

Kā uzskata sabiedrisko attiecību eksperts Arijus Katausks, uzņēmumu atteikšanos pirkt "Grigeo" preces nevajadzētu uzlūkot kā sabiedrisko attiecību gājienu.

"Katrai organizācijai lēmumi jāpieņem pašai atkarībā no situācijas, bet es noteikti negribētu sacīt, ka tas tiek darīts vienīgi tādēļ, lai censtos kādam izpatikt," viņš sacījis aģentūrai BNS.  

"Organizācijas, kuras atsakās no šīs produkcijas, tādā veidā dod ļoti nepārprotamu vēstījumu, ka tām nav pieņemami iespējami pārkāpumi šo preču ražošanā un tās nevēlētos tādus ražojumus piedāvāt saviem klientiem," uzsvēris Katausks, piebilstot, ka uzņēmēju stāju ietekmē arī visā pasaulē pieaugošā interese par vides un klimata jautājumiem.

Par lēmumu apturēt "Grigeo" Grigišķu uzņēmumā ražoto zīmola "Grite" izstrādājumu iepirkšanu Lietuvā, Latvijā un Igaunijā pavēstījis Lietuvas mājas un remonta preču mazumtirdzniecības uzņēmums "Kesko Senukai". Šos ražojumus neiepirks arī tirdzniecības tīkli "Iki" un "Norfa", un tādu iespēju apsver arī citi Lietuvas mazumtirgotāji.

Grigišķu uzņēmumā Viļņas pievārtē tiek ražots zīmola "Grite" tualetes papīrs, salvetes un papīra dvieļi, savukārt "Grigeo Klaipeda" ražo kartonu un tā izstrādājumus. 

Boikotēt "Grigeo" produkciju aicinājusi arī Lietuvas Patērētāju organizāciju alianse.

Jau ziņots, ka Lietuvas tiesībsargājošās iestādes naktī uz otrdienu rīkoja vērienīgu operāciju Klaipēdas uzņēmuma attīrīšanas iekārtu teritorijā, kurā piedalījās arī vides dienestu darbinieki un citu jomu speciālisti. Kad pārbaudē atklājās, ka notekūdeņu noplūdināšanai izveidoti īpaši apvedceļi, pa kuriem lielākā daļa no tiem, apejot attīrīšanas iekārtas, nonāk Kuršu jomā, prokuratūra sāka izmeklēšanu pret kartona ražotāju "Grigeo Klaipeda".

Lai gan "Grigeo" prezidents un lielākais akcionārs Gintauts Pangonis trešdien izteicās, ka notekūdeņi no Klaipēdas uzņēmuma varētu būt nonākuši Kuršu jomā tehniska bojājuma dēļ, nevis apzinātas ļaunprātības rezultātā, ceturtdien viņš paziņoja, ka sākotnēji viņam neesot bijis pietiekamas informācijas un patiesībā pienācīgi neattīrīti notekūdeņi no "Grigeo Klaipeda" ražotnes ieplūduši jomā pa avārijas cauruli, taču nekādas papildu caurules attīrīšanas iekārtu apiešanai nepastāvot.

Tikmēr Lietuvas vides ministrs  Ķēstutis Mažeika sacījis, ka apzināta notekūdeņu noplūdināšana Kuršu jomā no "Grigeo Klaipeda", iespējams, turpinājusies jau kopš 2012.gada un kopējais kaitējums varētu sasniegt 60 miljonus eiro.

Pangonis preses konferencē atzinis, ka notekūdeņu krīze negatīvi ietekmēs "Grigeo" biznesu.

"Grigeo" prezidents norādījis, ka labi saprot pircēju reakciju un gatavs uzņemties atbildību. Viņš atvainojies sabiedrībai, bet vienlaikus izteicis cerību, ka cilvēki sapratīs, ka viena uzņēmuma nodarījumos nav vainīgi citi grupas uzņēmumi.  

Jau no otrdienas "Grigeo Klaipeda“ notekūdeņu attīrīšanu "pēc steidzama uzņēmuma lūguma" uzņēmies Klaipēdas ūdenssaimniecības uzņēmums "Klaipedos vanduo". Trešdien kartona ražošanas uzņēmuma pārstāvji informēja vides aizsardzības speciālistus, ka neattīrītu notekūdeņu iepludināšana Kuršu jomā pārtraukta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu