Kremļa personāžiem pietuvināta slimnīca, kur slepeni ārstē ārvalstīs ievainotos algotņus (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters

Ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu saistītiem cilvēkiem piederoša un pārvaldīta klīnika Sanktpēterburgā sniedz medicīniskus pakalpojumus Krievijas privāto militāro kompāniju algotņiem, kas guvuši ievainojumus dažādās militārās operācijās ārvalstīs, vēsta aģentūra “Reuters”.

Medicīnisku palīdzību starptautiskajā medicīnas centrā “Sogaz” slepenībā saņēmuši Krievijas algotņi, kas piedalījušies militārās operācijās citās valstīs, tostarp Sīrijā un Libānā, aģentūrai apstiprinājuši vairāki avoti.

Saskaņā ar Krievijas likumiem, ikvienai medicīnas iestādei ir pienākums ziņot policijai par pacientiem, kam ir kaujas operācijās gūti ievainojumi, tomēr par algotņu ārstēšanu klīnikā nav ticis ziņots.

Lai arī Kremlis vairākkārt noliedzis, ka privāto militāro kompāniju algotņi citās valstīs darbojas Krievijas valsts interesēs, medicīniskās palīdzības nodrošināšana algotņiem augsta līmeņa klīnikā ir uzskatāma par Krievijas politiskās elites netiešu atbalstu kaujiniekiem.

Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskais medicīnas centrs “Sogaz” pieder Krievijas apdrošināšanas uzņēmumam “Sogaz”, starp kura līdzīpašniekiem un augstām amatpersonām ir gan Putina radinieki, gan viņam pietuvinātas personas, liecina Krievijas uzņēmumu reģistrā pieejamie dati.

Savukārt klīnikas ģenerāldirektoram Vladislavam Baranovam esot biznesa darījumi ar Putina vecāko meitu Mariju. Aģentūrai “Reuters” gan nav izdevies iegūt pierādījumus, ka Putina meita būtu kaut kādā veidā piedalījusies ievainoto algotņu ārstēšanas organizēšanā.

“Reuters” pārstāvji pa telefonu sazinājās ar Baranovu, lūdzot viņu komentēt militāro algotņu ārstēšanu viņa vadītajā klīnikā.

“Aizmirstiet par mūsu klīniku, tāds ir mans padoms,” norādīja Baranovs.

Aģentūras pārstāvji viņam vēlāk nosūtīja arī rakstiskus jautājumus, uz kuriem viņš atbildēja, ka nevēlas komunicēt ar “Reuters” pārstāvjiem.

Ar lūgumu komentēt jautājumu par algotņu ārstēšanu aģentūra vērsās arī pie Kremļa.

“Mums nekas par to nav zināms,” atbildēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija, Putina meita Marija un uzņēmums “Sogaz” neatbildēja uz “Reuters” aicinājumu sniegt komentārus šajā jautājumā.

Pasaules un Krievijas neatkarīgie mediji iepriekš daudz vēstījuši par Krievijas algotņiem, kuri Krievijas valsts interesēs karo vairākos pasaules karstajos punktos, tostarp Austrumukrainā, Sīrijā un Āfrikā. Krievijas privātā militārā kompānija “Vagner” ir saistīta ar Kremlim pietuvināto uzņēmēju Jevgeņiju Prigožinu.

Kremlis gan vienmēr uzsvēris, ka militārās operācijās ārvalstīs pārsvarā piedalās nevis algotņi, bet gan brīvprātīgie. Pat ja Kremlis atzīst, ka Krievijas privāto militāro kompāniju pārstāvji bijuši, piemēram, Sīrijā, tas piebilst, ka viņu aktivitātēm neesot nekāda sakara nedz ar Krievijas valsti vai armiju.

“Sogaz” klīnikā pagājušajā gadā ārstējās bijušais “Vagner” algotnis Aleksandrs Kuzņecovs, kurš piedalījies militārā operācijā Lībijā.

Viņš apgalvo, ka Krievijas algotņi Lībijā bijuši, lai aizstāvētu Krievijas intereses un cīnītos ar starptautisko terorismu.

Viņš atteicās sīkāk runāt par saviem ievainojumiem.

Savukārt kāds cits algotnis, kurš arī ārstējies minētajā klīnikā, norāda, ka viņš tur ārstējies kopā ar vēl vēl vairākiem citiem ievainotiem algotņiem.

Viņš apalvo, ka ievainojumus guvis, piedaloties militārā operācijā Sīrijā.

Vēl kāda cita kaujinieka māte aģentūrai “Reuters” atklāja, ka viņas dēls guvis ievainojumu Sīrijā un arī ārstējies “Sogaz” klīnikā.

Visos trīs gadījumos algotņu ārstēšanās klīnikā bijusi bez maksas. Kas tieši maksājis par šiem pakalpojumiem, nav zināms.

Foto: Reuters

“Sogaz” klīnika Sanktpēterburgā tika atklāta 2010.gadā, bet “Vagner” kaujiniekus tur ārstē vismaz kopš 2016.gada.

Uzņēmums “Sogaz” nodrošina veselības un dzīvības apdrošināšanas pakalpojumus gan Krievijas armijai, gan nacionālajai gvardei.

Uzņēmuma “Sogaz” vadītāja vietnieks ir kāds Mihails Putins, kurš, saskaņā ar Krievijas mediju vēstīto, ir prezidenta Putina brālēna dēls.

Savukārt citam Putina brālēna dēlam – Mihailam Šelomovam – pastarpināti pieder 12,5% “Sogaz” akciju.

Tikmēr teju trešdaļa “Sogaz” akciju pastarpināti pieder Jurijam Kovaļčukam, kuru Putins dēvē par savu draugu.

“Sogaz” direktoru padomi vada vēl viens Putinam pietuvināts personāžs – Krievijas valsts gāzes koncerna “Gazprom” vadītājs Aleksejs Millers.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu