Francijā 450 000 cilvēku protestē pret Makrona pensiju reformu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Francijā nerimstas protesti pret prezidenta Emanuela Makrona virzīto pensiju reformu.

Ceturtdien visā Francijā ielās izgāja desmitiem tūkstoši demonstrantu. Parīzē un citviet melnā tērpti protestētāji dauzīja veikalu skatlogus un demolēja autobusu pieturas, bet citi ar bruģakmeņiem apmētāja policistus, kas mēģināja demonstrantus izklīdināt ar asaru gāzi.

Tā bija ceturtā demonstrāciju diena kopš protestu sākuma 5.decembrī, sabiedriskā transporta darbinieku streikam turpinoties jau 36 dienas.

Policija ziņo, ka Parīzē, kur gājienā uz Sentlazāras staciju piedalījās 56 000 demonstranti, aizturēti vismaz 24 cilvēki.

Visā Francijā protestos ceturtdien piedalījušies 452 000 cilvēku, paziņojusi Iekšlietu ministrija.

Savukārt arodbiedrība CGT apgalvo, ka protestos visā valstī piedalījušies gandrīz 1,7 miljoni cilvēku.

Dzelzceļa un metro darbiniekiem streikā pievienojās arī skolotāji un citi sabiedriskajā sektorā strādājošie.

Ceturtdienas vakarā Francijas valdība prezentēja divus likumprojektus, kuru mērķis ir izpatikt arodbiedrībām, apņemoties palielināt algas skolotājiem un zinātniekiem.

Tomēr nav gaidāms, ka arodbiedrības piekritīs pasākumiem, kas paredz saglabāt valdības plānu palielināt standarta pensionēšanās vecumu no 62 līdz 64 gadiem.

Protestu laikā bija būtiski samazināta metro satiksme Parīzē, kā arī slēgts tūristu iecienītais Eifeļa tornis. Tāpat visā valstī traucēta dzelzceļa satiksme.

Enerģētikas sektorā strādājošie CGT biedri šonedēļ bloķē naftas pārstrādes rūpnīcas un noliktavas, radot bažas par degvielas piegāžu traucējumiem.

Nākamā masu demonstrācija izsludināta sestdien, kā arī 14., 15.un 16. janvārī, paziņojušas arodbiedrības.

Sabiedriskās domas aptaujās pēdējo dienu laikā ir samazinājies atbalsts protestiem.

Cilvēki atbalsta strādājošo tiesības aizstāvēt savas intereses, tomēr protesti ietekmē arī citu cilvēku ikdienas gaitas un uzņēmējdarbību.

Pensiju sistēmas reforma bija viens no galvenajiem Makrona priekšvēlēšanu solījumiem. Viņš apgalvo, ka jaunā sistēma būs taisnīgāka, sevišķi attiecībā uz cilvēkiem ar zemiem ienākumiem un sievietēm.

Makrons vēlas ieviest universālu pensiju sistēmu, kas nomainīs pašreizējos 42 "īpašos režīmus", ko bauda dažādās nozarēs strādājošie, sākot ar dzelzceļniekiem un enerģētikas sektorā strādājošajiem un beidzot ar advokātiem un Parīzes opernama darbiniekiem.

Šīs atsevišķās sistēmas attiecīgajā nozarē strādājošajiem bieži garantē lielākas pensijas un agrāku pensionēšanos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu