Ģirģens aicina policiju izvērtēt VK secinājumus par robežjoslas ierīkošanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sandis Ģirģens
Sandis Ģirģens Foto: Valsts kanceleja

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) aicinājis arī Valsts policiju (VP) izvērtēt Valsts kontroles (VK) ziņojumā norādīto informāciju par iespējamiem pārkāpumiem valsts robežas joslas ierīkošanā un uzturēšanā, informēja ministra padomniece Beata Jonite.

Ministrs atgādināja jau šonedēļ pausto, ka pēc iepazīšanās ar VK revīzijas ziņojumu ir uzdevis Valsts robežsardzes priekšniekam Guntim Pujātam un Nodrošinājuma valsts aģentūras direktoram Ērikam Ivanovam veikt disciplinārizmeklēšanas, lai noskaidrotu un izvērtētu valsts robežas joslas izbūves un uzturēšanas procesā un zemes atsavināšanas procesā iesaistīto nodarbināto atbildību.

Papildus tam ministrs ir aicinājis VP un Iekšējās drošības biroju (IDB) atbilstoši savai kompetencei izvērtēt VK ziņojumā norādīto informāciju par iespējamiem likuma pārkāpumiem un izlemt, vai ir pamats sākt kriminālprocesu.

Kā ziņots, IDB lietvedībā jau ir kriminālprocess, kurā birojs pērn aizturēja vairākas personas, tostarp, bijušo VRS priekšnieku Normundu Garbaru un SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" valdes priekšsēdētāju un līdzīpašnieku Māri Peilānu. Šajā lietā tiek vērtēti iespējamie noziegumi būvniecības procesos par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

VK šonedēļ paziņoja, ka VK jau iepriekš sadarbojusies ar IDB un abas iestādes ir koordinējušas savas darbības. Tāpat VK par saviem secinājumiem informējusi prokuratūru, kura varēs izlemt, vai VK revīziju materiāli jāpievieno esošajam IDB kriminālprocesam vai "jātver vēl kāda lieta". 

"Nav pieņemams, ka robežas izbūves un uzturēšanas procesā ir tikusi pieļauta Latvijas nodokļu maksātāju līdzekļu izsaimniekošana. Ļoti nopietni uztveru Valsts kontroles revīzijā atklāto informāciju un Latvijas iedzīvotāju labā ceru, ka sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas padotībā esošajām iestādēm pēc iespējas ātrāk tiks identificētas atbildīgās personas," norāda iekšlietu ministrs.

Kā ziņots, VK skatījumā, ierīkojot Latvijas un Krievijas robežas joslu, vismaz 7,4 miljoni eiro valsts budžeta līdzekļu un mantas izlietoti prettiesiski. VK arī secinājusi, ka vismaz viens miljons eiro budžeta līdzekļu un mantas prettiesiski izlietoti Latvijas-Igaunijas un Latvijas-Lietuvas robežas joslas uzturēšanā.

VK norāda, ka dažādas neatbilstības un darba izpildes kavējumus valsts austrumu robežas joslas ierīkošanā VK revīzijās konstatējusi jau kopš 2016.gada un ir aicinājusi Iekšlietu ministriju tos novērst. Tomēr šajā revīzijā, kurā vērtēta robežas joslas infrastruktūrai un uzturēšanai piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietošanas likumība, secināts, ka, lai gan finansējums tiks izlietots pilnībā, būvniecība nav pabeigta plānotajā laikā, proti, līdz pagājušā gada 31.decembrim.

Attiecībā uz valsts austrumu robežu VK konstatējusi, ka nelikumīgi izcirsti un pazuduši koki, kā arī bijusi novēlota un apšaubāma nocirsto kokmateriālu uzskaite. Tāpat nepamatoti palielinātas robežas joslas platības, turklāt, aizstājot koka laipas ar šķeldas klājumu, nav panākta līdzekļu ekonomija. VK arī secinājusi, ka iepirkums bijis viena dalībnieka interesēs.

Valsts robežas joslas ierīkošana pie Latvijas austrumu robežas ir nacionālās drošības un Šengenas zonas ārējās robežas drošības jautājums. Šim mērķim no valsts budžeta līdzekļiem 2015.-2022.gadam piešķirti vairāk nekā 40 miljoni eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu