Irānas izšautās raķetes simtiem reižu pārsniegušas līdz šim izmantoto ieroču jaudu (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Irānas šonedēļ izšautās raķetes uz sabiedroto spēku bāzi "Al Asad" Irākā simtiem reižu pārsniedza to ieroču jaudu, ar kādiem šī bāze apšaudīta iepriekš, Aizsardzības ministrijas informācijas kanālā uzsvēris Latvijas kontingenta Irākā komandieris Andris Bērziņš.

"Uzbrukums bija ļoti spēcīgs. Vienam no mūsu karavīriem šī ir sestā misija. Viņš pirms tam ir bijis Irākā un pieredzējis dažādus uzbrukumus, tostarp mīnmetēju un mazāka kalibra raķešu apšaudi. Viņaprāt, šis bija pats lielākais un bīstamākais uzbrukums, kāds līdz šim Irākā ir pieredzēts," uzsvēris Bērziņš.

Bērziņš skaidroja, ka šī tipa ballistiskajās raķetēs ir 600 līdz 900 kilogramu sprāgstvielas. Ja tās tēmētu pa bāzē esošo dzīvojamo zonu, tad postījumi būtu ievērojami un bāze šādā gadījumā būtu uzskatāma par iznīcinātu.

Ņemot vērā, ka visi trāpījumi bija militāros objektos, kas pamatā bija lidlauks un lidlauka tuvumā esošā infrastruktūra, zaudējumi nav tik lieli.

Bērziņš apliecinājis, ka informācija par Irānas plānoto uzbrukumu saņemta laicīgi, tāpēc karavīriem bija laiks sagatavoties un doties uz drošu vietu. "Mēs arī zinājām precīzu laiku - cikos ir gaidāms uzbrukums, tāpēc viss beidzās salīdzinoši labi," norādījis Latvijas kontingenta komandieris un piebildis, ka Latvijas karavīri uzbrukuma brīdī atradušies  četru kilometru attālumā no trieciena vietas.

Sabiedrotie arī bijuši gatavojušies scenārijam, ka Irāna raķetes varētu piepildīt nevis ar sprāgstvielām, bet ķīmiskajiem ieročiem, apliecinājis Latvijas kontingenta komandieris.

Lai arī Irānas mediji vēsta, ka uzbrukumā iznīcināta liela daļa tehnikas, Bērziņš apstiprinājis, ka daļu tehnikas izdevās pārvietot no uzbrukuma zonas un Irānas izplatītās ziņas lielā mērā ir pārspīlētas.

Bērziņš norādījis, ka Kuveitā Latvijas karavīriem viss nepieciešamais ir nodrošināts. Latvijas karavīri gatavojas atgriezties Irākā pie pirmās iespējas un turpināt Irākas karavīru apmācību. Tāpat komandieris apliecinājis, ka karavīriem ir iespēja informēt tuviniekus un tie regulāri sazinās ar savām ģimenēm.

Jau ziņots, ka tāpat kā Dānija, Igaunija un Lietuva arī Latvija savus sešus Irākā dienošos karavīrus pārvietojusi uz Kuveitu. Šāds lēmums pamatots ar vairākiem apsvērumiem - gan drošības dēļ, gan arī ar to, ka patlaban jebkāda veida Irākas spēku apmācības Irākā uz nezināmu laiku ir pārtrauktas.

Minētais nenozīmē, ka tiek pārtraukta Latvijas dalība starptautiskajā operācijā pret teroristisko organizāciju "Islāma valsts" Irākā.

Latvija Irākā ar savu instruktoru kontingentu īstenoja Irākas drošības spēku apmācību, pilnībā iekļaujoties Dānijas kontingenta sastāvā, kas izvietots Irākas un ASV kopīgi pārvaldītajā militārajā bāzē. Bāze atrodas 160 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes.

Irāna naktī uz trešdienu raidīja ballistiskās raķetes uz divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV karavīri, šādi atbildot uz pagājušajā piektdienā notikušo ASV gaisa spēku triecienu, kurā pie Bagdādes starptautiskās lidostas tika nogalināts Irānas ģenerālis Kasems Soleimani.

Tikmēr Latvijas valdība, 14.janvārī lems vai atbalstīt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dalības termiņa pagarināšanu starptautiskajā operācijā pret "Islāma valsts Irākā. Pēc valdības lēmuma gala lēmums būs jāpieņem Saeimai. Valdības un Saeimas lēmuma projekti bija sagatavoti vēl pirms drošības situācijas saasināšanās Irākā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu