Zinātnieki aprēķinājuši, par cik garāks būs tavs mūžs, ja dzīvosi veselīgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselīgs smūtijs
Veselīgs smūtijs Foto: Pexels

Pētījums pēc pētījuma mums atgādina: lai cik grūti tas būtu, veselīga dzīvesveida piekopšana – veselīgs uzturs, fiziskas aktivitātes, atteikšanās no smēķēšanas, alkohola patēriņa ierobežošana un svara vērošana – var pagarināt mūžu.

2018. gada pētījumā starptautiska zinātnieku grupa atklāja, ka piecu veselīgu ieradumu piekopšana var pagarināt dzīvi par 14 gadiem sievietēm un par 12 gadiem vīriešiem.

Šie ieradumi ir šādi:

- Veselīgs uzturs, kas bagāts ar augu valsts produktiem;

- Fiziskas aktivitātes vairākas stundas nedēļā;

- Veselīga svara uzturēšana;

- Nesmēķēšana;

- Ne vairāk kā viens alkoholiskais dzēriens dienā sievietēm un divi vīriešiem.

Ņemot vērā šos rezultātus, zinātnieki vēlējās uzzināt, cik daudzi no šiem papildu dzīves gadiem bija aizvadīti pie pilnas veselības, proti, brīvi no hroniskām slimībām: sirdskaitēm, 2. tipa diabēta un vēža.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ”, zinātnieki noskaidroja, ka veselīgs dzīvesveids tiešām var pagarināt no slimībām brīvu mūžu. Rezultāti liecina, ka sievietes pēc 50 gadu vecuma savu mūžu var pagarināt par aptuveni desmit gadiem, bet vīrieši par astoņiem.

Lai nonāktu pie šiem skaitļiem, zinātnieki izanalizēja datus, kas iegūti no vairāk nekā 111 tūkstošiem ASV sieviešu un vīriešu, kas bija 30 līdz 70 gadu veci, kad 1980. un 1986. gadā sāka dalību pētījumā.

Dalībnieki ik pēc diviem gadiem līdz 2014. gadam atbildēja uz jautājumiem par viņu dzīvesveida paradumiem un veselības stāvokli. Balstoties uz viņu atbildēm, katram dalībniekam tika iedota “dzīvesveida atzīme” no 0 līdz 5, kur augstāka atzīme nozīmēja labāku veselības vadlīniju ievērošanu. Pēc tam pētnieki centās šos datus pielīdzināt tam, cik ilgi dalībnieki nodzīvoja bez sirdskaitēm, vēža vai diabēta.

Sievietes, kuras piekopa četrus vai piecus veselīgus ieradumus, pēc 50 gadu vecuma bez minētajām slimībām vidēji dzīvoja vēl 34 gadus. Savukārt vīrieši, kuri piekopa veselīgu dzīvesveidu, pēc 50 gadu vecuma dzīvoja vidēji 31 gadu bez slimībām

“Nekad nav par vēlu mainīt savu dzīvesveidu, tomēr sākt piekopt veselīgus paradumus vienmēr labāk ir pēc iespējas agrāk,” izdevumam "TIME" stāstīja pētījuma vecākais autors Frenks Hu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu