Irāna atzīst, ka kļūdas dēļ notriekusi Ukrainas pasažieru lidmašīnu (118)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ir nostrādājis cilvēciskais faktors. Laineris veica pagriezienu pēc izlidošanas no Teherānas lidostas un šajā brīdī tas „pietuvojās militāram objektam”, sacīts Irānas Ģenerālštāba paziņojumā.

Lidaparāts kļūdaini novērtēts kā Irānai "naidīga lidmašīna", tādēļ militāristi to notriekuši, neapzinoties savas darbības patiesās sekas, sacīts ziņu aģentūru sestdien izplatītajā Irānas armijas paziņojumā.

Irānas valdība izteikusi "dziļu nožēlu" par notikušo, taču vienlaikus uzsvērusi, ka traģēdijā ir līdzvainīga arī ASV.

Irānas oficiālās amatpersonas norāda, ka kļūme, ko izraisīja cilvēciskais faktors un kas paņēma 176 cilvēku dzīvības, gadījās brīdī, kad ir izsludināta paaugstināta gaisa trauksme un tiek gaidīti ASV raķešu triecieni, kā arī ir vērojama pastiprināta ASV militārās aviācijas klātbūtne pie Irānas robežām.

Irānas prezidents Hasans Ruhani solījis, ka izmeklēšana lidmašīnas notriekšanas lietā turpināsies, vainīgie tiks noskaidroti un saukti pie atbildības. Gan valdības vadītājs, gan arī Irānas bruņoto spēku vadība un ārlietu ministrs Džavads Zafirs lūdza piedošanu par notikušo un izteica līdzjūtību katastrofā bojā gājušo ģimenēm un tuviniekiem.

Irānas armija gan norāda, ka traģēdijas dienā tā saņēmusi vairākus draudus no amerikāņiem par to, ka tikšot veikti gaisa triecieni pa mērķiem Irānā. Līdz ar to Irānas pretgaisa aizsardzības sistēmas atradušās "paaugstinātā kaujas gatavībā", un tā kā Ukrainas lidmašīna tuvojusies "stratēģiski svarīgam militāram objektam", tā kļūdaini novērtēta kā drauds un notriekta. 

Lidmašīna trešdien nogāzās dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz pagājušās piektdienas ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Brīdi pirms Ruhani paziņojuma Irānas oficiālā ziņu aģentūra pavēstīja, ka gaisa laineris "Boeing 737" kļūdaini ticis noturēts par "naidīgu lidmašīnu", jo tobrīd pastāvējuši visaugstākā līmeņa ienaidnieka draudi.

"ASV avantūrisma izraisītās krīzes laikā cilvēciska kļūda noveda pie katastrofas," tviterī paziņojis Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs.

Vēl tikai iepriekšējā dienā Irānas civilās aviācijas vadība noliedza vairāku rietumvalstu līderu izteiktās aizdomas, ka Ukrainas lidmašīna tikusi notriekta.

Reaģējot uz Teherānas paziņojumu, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien jau pieprasījis, lai tie, kas atbildīgi par lidmašīnas notriekšanu, tiktu sodīti.

"Mēs sagaidām, ka Irāna (,,) vainīgos sauks tiesas priekšā," savā "Facebook" lapā raksta Zelenskis.

Viņš arī pieprasījis Teherānai izmaksāt atbilstošas kompensācijas.

Komentāri (118)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu