Sākotnējie rezultāti: Taivānas prezidenta vēlēšanās vadībā pašreizējā valsts galva

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Taivānas pašreizējā valsts galva Cai Inveņa sveic savus atbalstītājus
Taivānas pašreizējā valsts galva Cai Inveņa sveic savus atbalstītājus Foto: EPA/Scanpix

Sestdien notikušajās Taivānas prezidenta vēlēšanās vadībā atrodas pašreizējā valsts galva Cai Inveņa, liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Četras stundas pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas plkst.16.00 (plkst.10 pēc Latvijas laika) Cai bija vadībā ar 7,23 miljoniem jeb 57% balsu, kamēr par viņas galveno sāncensi - Haņu Guoju, kas pārstāv opozīcijā esošo Ķīnas Nacionālistu partiju (KMT) -, balsojuši 4,83 miljoni vēlētāju.

2016.gadā Cai vēlēšanās uzvarēja, izcīnot 6,89 miljonus balsu.

Gadījumā, ja vēlēšanās uzvarēs Cai, kura pārstāv Demokrātisko progresīvo partiju (DPP) un stingri iestājas par Taivānas neatkarību, sagaidāma asa reakcija no Kontinentālās Ķīnas, kas Taivānu joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Tomēr pēdējā laikā Taivānā pieaugusi nelabvēlīga attieksme pret Pekinas komunistisko režīmu.

Pērn nelabvēlīgos noskaņojumus pret kontinentālo Ķīnu Taivānā uzkurināja Sji Dzjiņpina iecere attiecināt uz Taivānai to pašu sistēmu, kāda tika piemērota bijušajai britu kolonijai Honkongai, pār kuru Pekina kontroli atguva 1997.gadā.

Nepatiku pret kontinentālo Ķīnu šogad vairojusi tās autoritārā režīma bargā vēršanās pret protestētājiem Honkongā.

Līdztekus prezidentam šodienas vēlēšanās 19,3 miljoniem balsstiesīgo taivāniešu bija jāizraugās arī 113 parlamenta deputāti.

2016.gadā, kad Cai kļuva par pirmo sievieti Taivānas prezidenta amatā, viņas pārstāvētā DPP parlamentā izcīnīja pārliecinošu vairākumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu