Polijas tiesneši protestē pret tiesnešu diciplinārsodiem (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Simtiem, melnās amata mantijās tērptu, tiesnešu sestdien izgājuši Varšavas ielās, lai protestētu pret Polijas valdības izstrādāto likumprojektu par to tiesnešu disciplināru sodīšanu, kas iebilst pret pretrunīgi vērtētajām tiesu sistēmas reformām.

Saviem poļu kolēģiem demonstrācijā pievienojušies arī tiesneši gandrīz no visām citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kas pauž viedokli, ka Polijas nacionālkonservatīvās valdības iecerētās reformas apdraudot tiesu neatkarību un likuma varu.

"Mēs esam šeit ieradušies, lai atbalstītu poļu tiesnešus, taču mēs neesam politiķu," žurnālistiem norādīja Īrijas Augstākās tiesas tiesnesis Džons Makmenamins. "Mēs esam šeit likuma varas, nevis politikas dēļ."

Kamēr valdība apgalvo, ka reformas nepieciešamas, lai savaldītu tiesnešu korupciju un atbrīvotos no komunistiskās režīma mantojuma, opozīcija apgalvo, ka valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) vēlas apklusināt kritiski noskaņotos tiesnešus.

Polijas parlaments decembrī apstiprināja likumprojektu, kas paredz iespēju disciplināri sodīt tiesnešus, kuri iestājas pret reformām.

Tiesnešu gājienam pievienojušies arī vairāki tūkstoši Varšavas iedzīvotāju.

Piektdien publiskotajā atklātajā vēstulē Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāre Dunja Mijatoviča aicinājusi Polijas Senātu, kur opozīcijai ir minimāls vairākums, noraidīt parlamenta apakšnama apstiprināto likumprojektu.

Tomēr PiS kontrolētais Seims var pārvarēt parlamenta augšpalātas uzlikto veto.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu