Izstrādāti kritēriji žurnālistu akreditācijas atteikšanai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

 Nākamnedēļ, 14.janvārī, Ministru kabinets spriedīs par izmaiņām kārtībā, kādā institūcijās tiek akreditēti masu informācijas līdzekļu žurnālisti, paredzot konkrētus kritērijus žurnālistu akreditācijas anulēšanai vai atteikšanai.

Noteikumu izmaiņu autore Valsts kanceleja skaidroja, ka esot nepieciešams mazinātu risku, ka masu informācijas līdzekļi, to pārstāvji vai personas, kuras par tādiem uzdodas, izmanto žurnālista tiesības un brīvības pretēji to mērķim vai neievēro noteikto akreditēšanās kārtību. Turklāt patlaban spēkā esošais regulējums paredz gadījumus, kad akreditētājinstitūcija ir tiesīga apturēt vai anulēt akreditāciju, bet ne atteikt.

Ar grozījumiem noteikumos plānots paredzēt, ka akreditētājinstitūcija būs tiesīga atteikt piešķirto akreditāciju, ja tiks konstatēti rupji profesionālās ētikas normu pārkāpumi, apdraudējums valsts drošībai vai konstatēts, ka medijs vai tā pārstāvis aicina vērsties pret Latvijas neatkarību, izplata priekšlikumus par Latvijas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu, sludina klaju nacisma, fašisma vai komunisma ideoloģiju vai veic darbības, kas vērstas uz nacionālā, etniskā, rasu, reliģiskā naida izraisīšanu.

No noteikumu grozījumiem arī izriet, ka akreditāciju varēs apturēt vai anulēt, ja kompetentās institūcijas konstatēs, ka mediju pārstāvis akreditāciju izmanto mērķiem, kas nav saistīti ar masu informācijas līdzekļa darbību, pārstāvis rupji pārkāpis profesionālo ētiku vai konstatēts, ka pārstāvis apsūdzēts noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas saistīts ar viņa profesionālo darbību, kā arī institūcijas konstatējušas apdraudējumu valsts, amatpersonu vai iestāžu apmeklētāju drošībai.

Tiesību akta projekts tika izstrādāts sadarbībā ar Latvijas Žurnālistu asociāciju, kas minēto dokumentu ir atbalstījusi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu