Atkāpies Abhāzijas "prezidents" Hadžimba

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Abhāzijas "prezidents" Rauls Hadžimba
Abhāzijas "prezidents" Rauls Hadžimba Foto: Reuters/ScanPix

Pēc vairākas dienas ilgušiem opozīcijas protestiem svētdien atkāpies no amata pašpasludinātās Abhāzijas "prezidents" Rauls Hadžimba.

Viņa parakstītajā paziņojumā par atkāpšanos teikts, ka viņš aiziet no prezidenta amata "stabilitātes vārdā".

Par demisiju Hadžimba paziņoja pēc tikšanās ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieku Vladislavu Surkovu, kuru uzskata par Kremļa galveno ideologu. Surkovs svētdienas vakarā ieradās  Suhumi.

Abhāzijas "viceprezidents" Aslans Barcics ziņu aģentūrai "RIA Novosti" sacīja, ka Hadžimbas atkāpšanās nolūks ir izvairīties no asinsizliešanas.

Masu protesta akcijas sākās pēc tam, kad Abhāzijas parlaments piekrita atcelt septembrī notikušās prezidenta "vēlēšanu" otrās kārtas rezultātus atbilstoši kuriem par uzvarētāju tika pasludināts Hadžimba. Ceturtdien protestētāji ieņēma prezidenta administrāciju, bet piektdien Abhāzijas Augstākā tiesa atcēla rezultātus.

Hadžimba bija starptautiski neatzītās valsts "prezidents" kopš 2014.gada.

Vēlēšanu komisija svēstdien nolēma, ka jaunas vēlēšanas notiks 22.martā. 

Abhāzija un Dienvidosetija pasludināja neatkarību no Gruzijas 90.gadu sākumā, taču šīs separātiskās republikas pastāv ar Krievijas militāru un finansiālu atbalstu un tajās ir izvietots Krievijas karaspēks.

Pēc 2008.gada kara ar Gruziju Krievija atzina Abhāziju un Dienvidosetiju par neatkarīgām valstīm, taču vēl tās atzīst tikai Nauru, Nikaragva, Sīrija un Venecuēla. Pārējā pasaule Abhāziju un Dienvidosetiju uzskata par Gruzijas sastāvdaļu de iure.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu