Filipīnās vulkāns izmet lavu; gaidāms bīstams izvirdums

Papildināts
TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Tāla vulkāns Filipīnās sācis izmest lavu. Iedzīvotāji brīdināti, ka tuvākajās dienās vai pat stundās gaidāms bīstams izvirdums, ziņo raidorganizācija BBC.

Agrā pirmdienas rītā no vulkāna krātera sāka plūst neliela lavas straume. 

Tāla vulkāns atrodas apmēram 70 kilometru attālumā no Filipīnu galvaspilsētas Manilas.

Pirms tam vulkāns izmeta lielu vulkānisko pelnu mākoni, kas noklāja tuvāko apkārtni. Apmēram 8000 cilvēkiem nācās evakuēties.

Tāls, kurš atrodas uz salas ezera vidū, ir otrais aktīvākais vulkāns Filipīnās. Pēdējos 450 gados tas izvirdis vismaz 34 reizes. Tas ir arī viens no pasaules mazākajiem aktīvajiem vulkāniem. 

"Ātrums, kādā notika Tāla vulkāniskās aktivitātes eskalācija, mums nāca kā pārsteigums," žurnālistiem atzina Filipīnu Vulkanoloģijas un seismoloģijas institūta vecākā pētniece Marija Antonija Bornasa.

"Mēs esam konstatējuši magmu. Tā ir dziļi, tā nav sasniegusi zemes virsu. Mēs joprojām varam sagaidīt bīstamu izvirdumu jebkurā laikā."

Foto: TED ALJIBE / AFP

"Tāla vulkānā sācies intensīvs nemiera periods [..]. Tam raksturīga vārga lavas strūkla, ko pavada pērkons un zibens," teikts Filipīnu Vulkanoloģijas un seismoloģijas institūta paziņojumā.

Līdz šim vēl nav fiksētas parādības, kas vulkāna izvirdumu padara īpaši bīstamu - strauja akmeņu un gāzes izsviešana no krātera. Institūts paaugstinājis trauksmes līmeni līdz četrām ballēm no piecām iespējamajām.

Iedzīvotāji brīdināti arī par "vulkāniska cunami" risku.

No vulkāniskās salas un tuvākās apkārtnes, kas ir tūristu iecienīts apvidus, evakuēti 16 000 cilvēku.

Foto: TED ALJIBE / AFP

Svētdien vulkāns izvirda lielu pelnu mākoni. Vietējie iedzīvotāji valkā sejas maskas, lai neieelpotu vulkāniskos pelnus.

Izpildot varasiestāžu rīkojumu, Manilā slēgtas skolas un valsts iestādes. Uz laiku darbu apturējusi birža, slēgti arī daudzi privātie uzņēmumi.

Svētdien Manilas starptautiskajā lidostā atlikti 240 reisi, bet pirmdien lidosta daļēji darbu atjaunojusi.

Tāla apkaimē fiksētas 75 zemestrīces. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu