Lietuvā piemin 1991.gada 13.janvāra traģiskos notikumus

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lietuva šodien piemin Brīvības aizstāvju dienu, atceroties 1991.gada 13.janvāra traģiskos notikumus Viļņā.

Šogad aprit 29 gadi kopš brīža, kad, mēģinot gāzt likumīgi ievēlēto Lietuvas varu, kas 1990.gada 11.martā bija pasludinājusi valsts neatkarību, īpašās padomju karaspēka vienības ar spēku ieņēma Viļņas televīzijas torni un Televīzijas un radio komiteju un pārtrauca televīzijas un radio raidījumus.

No lodēm un zem tanku kāpurķēdēm pie televīzijas torņa gāja bojā 14 neapbruņoti cilvēki un vairāki simti tika ievainoti.

Toreiz karaspēks ieņēma Lietuvas Televīzijas un radio komiteju, Preses namu un citas stratēģiski svarīgas ēkas, bet, pateicoties lietuviešu nevardarbīgajai pretestībai, izdevās noturēt Augstākās Padomes ēku, ko sargāja desmitiem tūkstošu cilvēku, un saglabāt Lietuvas valstiskumu.

Jau svētdienas vakarā pie Viļņas televīzijas torņa, Lietuvas radio un televīzijas ēkas un Seima tika iededzināti atmiņu ugunskuri, bet Sv.Jāņa baznīcā notika piemiņas koncerts.

Pirmdien rīta agrumā visā Lietuvā sāksies akcija "Atmiņa ir dzīva, jo liecina", kuras laikā vairāk nekā 1000 skolu, valsts iestāžu un organizāciju logos tiks aizdegtas svecītes, lai atsauktu atmiņā kopības izjūtu, ko tolaik radīja brīvības aizstāvju ugunskuri pie parlamenta ēkas.

Viļņas Neatkarības laukumā iepretī Seima ēkai tiks nolikti ziedi pie pieminekļa "Vēsts", bet pusdienlaikā tur tiks svinīgi uzvilkts Lietuvas karogs.

Brīvības aizstāvju piemiņa tiks godināta svinīgā Lietuvas Seima sēdē, kuras laikā tiks pasniegta ikgadējā Brīvības prēmija, kas šoreiz piešķirta bijušajam nacionālajam partizānam, Lietuvas atmodas videohronistam, Vīša Krusta ordeņa kavalierim Albinam Kentram.

Kritušo brīvības aizstāvju piemiņa tiks godināta gan Viļņas Antakalnes kapsētā, gan citviet Lietuvā.

Vakarpusē Viļņas katedrālē tiks noturēta piemiņas mise.

Lietuvas sabiedriskā televīzija un radio šai dienai sagatavojuši īpašu programmu, kurā savās atmiņās dalīsies toreizējo notikumu dalībnieki - gan mediķi, kas glāba ievainotos, gan cilvēki, kas dežurēja pie stratēģiski svarīgajiem objektiem, gan paši bijušie radio un televīzijas darbinieki, kuri atradās darbavietā, kad tur iebruka desantnieki, vai vadīja reportāžas no citiem karstajiem punktiem Viļņā.

Vakarā televīzijā paredzēta Ukrainas karā cietušo atbalstam veltīta labdarības koncerta tiešraide. Televīzijas tilts savienos Viļņu ar Kijevu, koncertā piedalīsies pazīstami abu valstu mūziķi un tiks rādītas pirms dažām nedēļām filmētas reportāžas no konflikta zonas Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu