Jaunatklāta marihuānas sastāvdaļa varētu būt 30 reizes spēcīgāka par THC

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaņepes
Kaņepes Foto: Unsplash

Zinātnieki marihuānā atklājuši pavisam jaunus kanabinoīdus, no kuriem viens varētu būt 30 reizes spēcīgāks par tetrahidrokanabinolu jeb aktīvo vielu marihuānā. Tiesa, neviens īsti nezina, kāda ir šā savienojuma ietekme uz cilvēka organismu.

THC ierarbojas uz smadzeņu receptoriem un izmaina cilvēka spriestspēju, atmiņu, kustību koordināciju, laika uztveri un baudas sajūtu. Marihuāna satur vairāk nekā 140 līdzīgas ķīmiskas vielas, kas iedarbojas uz organisma receptoriem, tomēr pagaidām ir zināms, ka tikai THC var izraisīt marihuānas reibumu.

Tagad zinātnieki atklājuši divus jaunus kanabinoīdus, no kuriem viens strukturāli atgādina CBD savienojumu, kas nav psihoaktīvs, bet otrs – THC, tomēr teorētiski krietni spēcīgāku savienojumu par to.

THC līdzinieku zinātnieki nodēvēja par tetrahidrokanabiforolu (THCP), un izskatās, ka tas iedarbojas uz to pašu receptoru, uz kuru THC, proti, receptoru CB1.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, rakstīts, ka galvenā atšķirība starp THCP un THC ir atomu ķēdē, kas sniedzas ārā no jaunatklātā savienojuma.

Pētījumi liecina, ka izvirzītā struktūra, ko sauc par alkilgrupas blakus ķēdi, ir tas, kas ļauj THC pievienoties vajadzīgajam receptoram. Kanabinoīdam līdzi tā blakus ķēdē jānes vismaz trīs oglekļa gredzeni, lai piekļūtu CB1 receptoram. THC līdzi nes parasti piecus oglekļa gredzenus.

Teorētiski kanabinoīds, kas aprīkots ar vairāk nekā pieciem oglekļa gredzeniem, receptorā ievietosies vēl labāk. Astoņi oglekļa gredzeni būtu ideālais daudzums, sniedzot daudz spēcīgāku bioloģisko reakciju nekā THC. Tiesa, dabā šādi savienojumi nav atklāti.

Tomēr THCP varētu būt tuvākais pretendents, jo tam ir nevis pieci vai seši, bet veseli septiņi oglekļa gredzeni. Vēlāk laboratorijā zinātnieki novēroja, ka, pateicoties gredzenu daudzumam, savienojums uz receptoru iedarbojas 30 reizes labāk un drošāk nekā THC.

Pēc tam pētnieki THCP iedeva laboratorijas pelēm un atklāja, ka peles uzvedas līdzīgi kā THC ietekmē, proti, to kustības palēninājās, ķermeņa temperatūra pazeminājās, bet sāpju receptori notrulinājās. Šo stāvokli dzīvnieki sasniedza ar relatīvi mazu THCP devu – uz pusi mazāku, kāda būtu vajadzīga, izmantojot THC.

Lai arī laboratorijā pierādījās savienojuma potenciāls, tomēr cilvēka organismā tā dramatiskais efekts varētu nenorisināties. Pirmkārt, šis savienojums augos ir sastopams ļoti nelielā daudzumā. Tomēr, pat pieļaujot, ka THCP varētu izaudzēt lielākos daudzumos, joprojām nav zināms, vai savienojums izraisīs līdzīgu stāvokli kā THC. THC piemīt arī medicīnisks efekts, piemēram, tas mazina sāpes un nelabu dūšu, taču nav skaidrs, vai THCP arī piemīt līdzīgas īpašības, rakstīts izdevumā “Vice”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu