Bitkoini, "drošībnieki" un FIB. Krievijā mīklaini pazūd miljoni kriptovalūtās (7)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay, Unsplash

Krievijas programmētājs, kurš bija iesaistīts lielas kriptovalūtu biržas sabrukšanā, apgalvo, ka no viņa visus iekrājumus esot ar viltu izmānījuši krāpnieki, uzdodoties par Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentiem.

Kriptovalūtu birža "Wex" pārtrauca darbību 2018.gadā. Tās lietotāji vairs nevarēja piekļūt saviem kontiem, kuros glabājās kopumā gandrīz pusmiljards ASV dolāru. BBC Krievijas ziņu dienests vairāku mēnešu garumā pētīja Krievijas kriptovalūtu industriju, kurā darbojas dažādi spilgti personāži - no "datornūģiem" un ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģentiem līdz pat oligarham-miljardierim, kurš saistīts ar karu Ukrainā.

Kā divi draugi atklāja perspektīvu tirgu

Stāsts sākas 2017.gada augustā Novosibirskā, kur bijušais mēbeļu veikalu ķēdes IT vadītājs Aleksejs Biļučenko dzīvo, cenšoties nepievērst sev lielu uzmanību. Neilgi pirms tam viņš tik tikko izspruka no aizturēšanas Grieķijā, kurp viņš bija devies ceļojumā.

Pirms sešiem gadiem viņš internetā iepazinās ar Aleksandru Viņņiku, elektronisko maksājumu speciālistu, un iesaistījās kriptovalūtu biznesā. Draugi Biļučenko un Viņņiku raksturo kā kautrīgus, taču viņu izveidotā kriptovalūtu birža "BTC-e" iemantoja skandalozu slavu.

Līdzīgi kā citas kriptovalūtu biržas, "BTC-e" piedāvāja par naudu iegādāties digitālās valūtas. Taču bija arī viena būtiska atšķirība - birža neprasīja klientiem apliecināt savu identitāti.

Līdz ar to bizness bija pievilcīgs organizētās noziedzības grupējumiem, kuri vēlējās atmazgāt naudu. Kā liecina organizācijas "Global Witness" dati, 2016.gadā "BTC-e" bija trešā lielākā kriptovalūtu birža pasaulē.

Biļučenko un Viņņiks lielākoties sazinājās virtuāli. Viņi pirmoreiz tikās vien 2014.gadā, kad biržas apgrozījums bija divi miljoni dolāru dienā. 2016.gadā tas sasniedza desmit miljonus dienā, un viņi šim faktam par godu sarīkoja ballīti Maskavā.

2017.gada jūlijā abi biznesa partneri devās ceļojumā uz Grieķiju, nezinot, ka viņus izseko ASV federālie aģenti.

FIB bija aizdomas, ka "BTC-e" tiek slēpta daļa no bitkoinu biržai "Mt Gox" nozagtās naudas. Kibernoziedzības eksperti uzskatīja, ka to izmanto Krievijas hakeru grupējums "Fancy Bear", kas varētu būt saistīta ar Krievijas militāro izlūkdienestu GRU.

Grieķijas policija pludmalē sievas un bērnu acu priekšā aizturēja Viņņiku. Viņa māte pabrīdināja Biļučenko, kurš tobrīd atradās citā Grieķijas kūrortā. Biļučenko nobijās, sadauzīja savu datoru un iemeta to jūrā, kā arī steigšus iesēdās nākamajā lidmašīnā uz Maskavu.

Kremlim pietuvinātais miljardieris

FIB slēdza "BTC-e" mājaslapu. Atgriezies Novosibirskā, Biļučenko centās atgūt zaudēto naudu, izveidojot jaunu kriptovalūtu biržu "Wex" jeb "World Exchange Services". Tā kā viņam joprojām bija pieeja "BTC-e" rezerves serveriem, viņš caur "Wex" varēja agriezt līdzekļus daļai klientu. 

Saskaņā ar Biļučenko stāstīto policijai, tobrīd viņš esot nolēmis - nepieciešams atbalstītājs, kurš varētu biznesu aizsargāt. Viņš apgalvo, ka esot ticis sapazīstināts ar Maskavā dzīvojošo miljardieri Konstantīnu Malofejevu, kurš cieši saistīts ar Kremli un Krievijas Pareizticīgo baznīcu.

Malofejevs savu bagātību sapelnīja banku sektorā. Pašlaik viņš ir ASV un Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstos par saistību ar Austrumeiropā karojošajiem separātistu kaujiniekiem.

Biļučenko policijai stāstījis, ka vairākas reizes ticis uzaicināts uz Malofejeva biroju. Viņu sarunās figurēja jautājumi par to, cik lielus līdzekļus apgroza "Wex" un kas varētu būt noticis ar naudu, kas glabājās "BTC-e".

"Malofejevs vairākus mēnešus pieprasīja, lai uzrādu viņam "Wex" kriptovalūtu bilanci," Biļučenko teica policijai. Malofejevs savukārt noliedz jebkādu saistību ar Biļučenko vai "Wex".

Kas patiesībā bija "drošībnieki"?

2018.gadā "Wex" darījumu apjoms sāka samazināties un līdz gada beigām apsīka pavisam. Biržā atradās kriptovalūtas 450 miljonu dolāru vērtībā. Tās pazudušas bez pēdām.

Dusmīgi klienti pieprasīja atdot viņu naudu. Viens no viņiem pasūdzējās Čuvašijas policijai. 

Policija izsauca Biļučenko kā liecinieku, un viņš likumsargiem pastāstīja visai interesantu versiju par notikušo. Viņš apgalvo, ka 2018.gada pavasarī esot zaudējis kontroli pār "Wex", tātad vairākus mēnešus pirms tās sabrukuma. Vienā no Malofejeva biroja apciemojuma reizēm viņš esot iepazīstināts ar vīriešiem, kuri likuši noprast, ka ir FSB aģenti.

Vīrieši esot aizveduši Biļučenko uz ēku netālu no Maskavas Lielā teātra, ko patiešām izmanto drošības dienests. Viņi prašņājuši par "Wex" un tad nogādājuši Biļučenko luksusa viesnīcā "Lotte", kas atrodas Krievijas Ārlietu ministrijas tuvumā. Biļučenko visu nakti esot ticis apsargāts.

Nākamajā rītā vīrieši viņu esot aizveduši atpakaļ uz Malofejeva biroju. Tur pārliecinošā tonī izskanējis ierosinājums pārvietot "Wex" kontos esošos līdzekļus uz "FSB fondu". 

Biļučenko esot piekritis. Nākamajā Maskavas apmeklējuma reizē viņš esot pārskaitījis kriptovalūtas, kā prasīts.

Tikai pēc atgriešanās Novosibirskā viņš esot sācis apjaust, kas patiesībā noticis. Biļučenko apgalvo, ka esot ticis apkrāpts - nauda nonākusi nevis valsts koferos, bet gan Malofejeva sabiedroto rīcībā.

Kopš šīs sarunas ar policiju Biļučenko slēpjas. Viņa māju apsargā privāta apsardze. Viņš nepiekrīt intervijām ar žurnālistiem; BBC informāciju par policijai stāstīto ieguva no informācijas avotiem.

Viltus spridzināšanas draudi un zaudētie miljoni

Vai Biļučenko saka taisnību? Aleksandrs Terentjevs, kurš pārstāv apkrāptos investorus, ir skeptisks. Taču citi ir pozitīvāk noskaņoti.

Kopš novembra tiesas, metro stacijas un iepirkšanās centrus Maskavā un Sanktpēterburgā gandrīz ik dienu paralizē spridzināšanas draudi. Saskaņā ar Krievijas medijos izskanējušo informāciju, vairākos gadījumos e-pastā izsūtītajos draudos esot pieminēti "Wex" pazudušie miljoni un Malofejevs.

Ar Malofejevam piederošā telekanāla "Cargrad" starpniecību izplatītā paziņojumā spridzināšanas draudi raksturoti kā pret viņu vērstas "diskreditējošas kampaņas" sastāvdaļa. "Konstantīnam Malofejevam un viņa uzņēmumiem nav nekādas saistības ar bitkoiniem, "Wex" biržu vai tās vadību," teikts paziņojumā.

Malofejevs atteicās runāt ar BBC, bet FSB neatbildēja uz raidorganizācijas lūgumu sniegt komentāru par šo tēmu.

Kopš Biļučenko partnera Viņņika dramatiskā aresta Grieķijā pagājuši divi gadi. Viņņiks joprojām atrodas ieslodzījumā. Viņa izdošanu pieprasījušas ASV, Krievija un Francija. 

Viņņiks divus gadus nav redzējis savu sievu, kurai izveidojies smadzeņu audzējs. Viņņika advokāts Timofejs Musatovs norāda, ka bijušais kriptovalūtu multimiljardieris cietumā esot sācis badastreiku.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu