Baismīgs un neīstenots: debesskrāpis, kas būtu kļuvis par pasaulē garāko celtni

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Samērā nesen, 2017. gadā, kāds grieķu arhitekts ierosināja Ņujorkas pilsētas ainavai piešķirt nelielu "asumiņu", proti, uzbūvēt garāko celtni pasaulē - saliekto debesskrāpi.

Saliektā Ņujorkas augstceltne būtu bijusi pasaulē garākā ēka, kas izceltos ne tikai ar savdabīgu izskatu, bet arī konstrukciju. Šī ēka pavisam noteikti izceltos Manhetenas pilsētas ainavā. Saliektās ēkas autors ir grieķu arhitekts Joannis Ikonomu. 

Unikālās ēkas pieteikums teju nekavējoties kļuva slavens visā pasaulē - šī ēka būtu bijusi aptuveni 1200 metru gara, ja mēra visas U formas garumu, savukārt augstumā tā sasniegtu 610 metrus. Šī būtu augstākā celtne Ņujorkā, pārspējot torni "One World Trade Center". 

Foto: Wikimedia Commons

Ideja par liekto U formas torni grieķu arhitektam radās, kad uzzinājis, ka jau tuvākajā nākotnē jaunākie lifti varēs braukāt ne tikai augšup un lejup, bet arī sāniski, vēsta portāls "CNN". Viņš bija iecerējis šo ambiciozo celtni īstenot Ņujorkas miljardieru rajonā, kas atrodas Centrālparka dienvidu pusē. Ar vēl nebijušo debesskrāpja formu arhitekts centās apiet Manhetenas debesskrāpju augstuma ierobežojumus. Savukārt augstumu un ēkas šaurumu Joannis izvēlējās, pamatojoties uz pēdējo gadu Manhetenas dzīvojamo ēku aktualitātēm - pēdējā gadu desmitā Manhetenas pilsētas ainavā parādās arvien vairāk tā saucamo "superaugsto" un "supertievo" debesskrāpju. Šāda tipa ēkas Ņujorkā mūsdienās ir viens no labākajiem risinājumiem, kā piedāvāt pēc iespējas vairāk dzīvojamās platības uz iespējami mazāka zemes gabala. Milzīgā U formas nama abu ēkas pamatu starpā būtu atradusies prestižā Kalvarijas baptistu baznīca. 

 Kalvarijas baptistu baznīca
 Kalvarijas baptistu baznīca Foto: Wikimedia Commons

Jāteic, ka saliektais debesskrāpis ir palicis tikai iecerēs. Arhitekts bija iesniedzis būvatļaujas pieprasījumu Ņujorkas pašvaldībā un aktīvi meklēja investorus, bet līdz pat šai dienai tos nav izdevies atrast. Arhitekta fenomenālo plānu asi kritizējuši vairāki vietējie un globāla mēroga laikraksti un žurnāli, kā arī nekustamo īpašumu uzņēmumi. Vietējais nekustamo īpašumu žurnāls "Curbed" uzsver, ka U formas nams tā arī nekad netiks uzcelts, pamatojot bažas ar vietējo iedzīvotāju vēlmi saglabāt Ņujorkas pilsētas ainavu pašreizējajā augstumā, kā arī samazināt "superaugsto" debesskrāpju pieaugumu Centrālparka tuvumā.   

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu