ASV ekonomiskā situācija var dot sāpīgu triecienu Trampam priekšvēlēšanu laikā (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta Donalda Trampa pārvēlēšanas kampaņa ir sākusies. Novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās kļūs skaidrs, vai kolorītais politiķis Balto namu vadīs arī nākamos četrus gadus. Tomēr, kā norāda Volstrītas ekonomisti, tieši šā gada priekšvēlēšanu maratonā var notikt kāds nepatīkams pavērsiens – ASV ekonomikā var iestāties recesija, vēsta laikraksts “The Telegraph”.

Tiek norādīts, ka korporatīvo peļņu ASV būtiski ir skārušas arvien pieaugošās darbaspēka izmaksas, jo pēdējo gadu laikā bijis vērojams algu pieaugums. Ņemot vērā šo faktu, analītiķi brīdinājuši, ka var rasties dažādi šķēršļi, kas var radīt investīciju samazinājumu uzņēmumos, kas var rīkoties, lai aizsargātu savus peļņas rādītājus.

Tā, piemēram, “Societe Generale” speciālisti prognozējuši, ka rentabilitātes samazināšanās, kā arī tās pāriešana recesijas fāzē ASV var sākties jau pēc dažiem mēnešiem – jau šā gada vidū. Savukārt “Goldman Sachs” eksperti brīdinājuši, ka Savienoto valstu ekonomika ir pakļauta ienākumu apjomam, kam mazinoties var rasties pat krīzes situācija.

Kamēr lielākā daļa ekonomistu uzskata, ka ASV šogad cietīs tikai no ievērojama ekonomiskās izaugsmes palēninājuma, uzņēmumu vadītāji pauduši lielāku pesimismu. Viņi norāda, ka pirms novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām ASV var piedzīvot būtisku ekonomikas sašaurināšanos, kas var dramatiski ietekmēt biznesa vidi ASV.

Kā liecina socioloģijas centra “Stenn” veiktā aptauja, kurā skaidrots amerikāņu uzņēmumu viedoklis par ekonomisko situāciju valstī, gandrīz puse ASV aptaujāto uzņēmēju prognozējuši, ka Amerika šogad piedzīvos ekonomisko lejupslīdi.

Signāli par ekonomisko lejupslīdi var atspoguļoties arī politiskajā plaknē – Donalda Trampa pārvēlēšanas iespējas var kļūt visai ierobežotas, bet par Trampa galveno konkurentu, un, iespējams, arī jauno Baltā nama saimnieku var kļūt kāds kreisās politikas piekritējs. Analītiķi uzskata, ka Trampa darbības atbalsta reitingus lielā mērā veicina ASV izaugsme, kas pašlaik turpinās jau 11. gadu pēc kārtas.

“Societe Generale” galvenais ekonomists ASV Stīvens Galahers sacīja, ka “jau pašlaik ASV biznesa investīcijas ir zināmā mērā cietušas. Jāņem vērā, ka nākamā joma, kas varētu ciest no ekonomiskajām pārmaiņām, būs nodarbinātība.”

“Ja rodas situācija, kad peļņas rādītāju atdzīvināšanas vārdā samazināt materiālo nodarbinātību, respektīvi – samazināt darbinieku skaitu, tad tas faktiski nozīmē ekonomisko lejupslīdi. Peļņas perspektīvas pašlaik ir vājas, un uzņēmumi centīsies atrisināt problēmu, palielinot savus ieņēmumus ar dažādām metodēm,” sacīja Stīvens Galahers.

Tajā pašā laikā “Goldman Sachs” speciālisti pirms gaidāmās peļņas sezonas brīdināja - samazinoties peļņas normai, ASV ekonomika ir kļuvusi jutīgāka pret dažādiem finanšu satricinājumiem, kas galu galā var pastiprināt ekonomisko recesiju, ko patiesībā būs radījuši citi iemesli. Tāpat “Goldman” analītiķi pauduši, ka rentabilitāte ir kritusies ne tikai vadošajās ASV firmās, bet arī citos uzņēmumos visā valstī. Tiek norādīts, ka pārsteidzoši liela daļa ASV uzņēmumu ir jau pašlaik ir nerentabli, bet ekonomiskās recesijas gadījumā tiem draud ļoti slikti scenāriji, piemēram, pat sabrukums.

Pēc “Goldman Sachs” datiem, nerentablie uzņēmumi ASV veido vairāk nekā desmito daļu no izdevumiem, ko nereti investori veic, glābjot šādus uzņēmumus. Tikai daži uzņēmumi, kas atrodas augstākā līmeņa “Standard & Poor’s 500” indeksā, gadu ir noslēguši bez peļņas. Taču kopumā, ņemot vērā ne tikai augstākā līmeņa uzņēmumus, vairāk nekā 40 procentpunkti no ASV publiski kotētajiem uzņēmumiem 2018. gadā bija nerentabli.

Investīciju bankas speciālisti atklāja, ka pašlaik ir vērojamas ļoti augstas peļņas tendences dažos veiksmīgākajos uzņēmumos, kas darbojas tehnoloģiju nozarē. Tomēr šie uzņēmumi ar ļoti labajiem peļņas rādītājiem nespēj kompensēt atšķirīgās tendences, kas vērojamas citu nozaru uzņēmumos.

Neskatoties uz bažām, kas pastāv par rentabilitāti un ekonomisko stabilitāti, investīciju bankas “Goldman Sachs” speciālisti negaida, ka uzņēmumi tagad strauji mainīs savas finanšu rādītāju normas un ieguldījumu apjomus cerībā, ka tas palīdzēs ekonomikai izvairīties no recesijas.

Tikmēr, pārceļoties pāri Atlantijas okeānam, Lielbritānijā uzņēmēju vidū arī nav diez cik optimistisks skatījums uz šo gadu. “Stenn” veiktā aptauja uzrāda, ka aptuveni puse no Lielbritānijā aptaujātajiem uzņēmumiem paredz drūmu šā gada perspektīvu - 46 procenti aptaujāto prognozē recesiju jau šā gada laikā.

Tikmēr trešā daļa uzņēmēju paredz, ka Lielbritānijas ekonomika 2020. gadā ievērojami samazināsies. Lielbritānijas uzņēmumiem lielākās bažas radījusi ģeopolitiskā situācija, saistībā ar militārajiem un tirdzniecības konfliktiem pasaulē. Būtisks faktors uzņēmējdarbībai Lielbritānijā ir Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības jeb “Brexit”. Tieši šo faktoru kā galveno risku minējuši 65% aptaujāto uzņēmēju.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu