Pēc putnu gripas Ungārijā PVD atkārtoti aicina ievērot biodrošību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Biodrošības pasākumi putnu gripas laikā.
Biodrošības pasākumi putnu gripas laikā. Foto: AGENCJA GAZETA / VIA REUTERS

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atkārtoti aicina mājputnu īpašniekus Latvijā ievērot biodrošības pasākumus, jo putnu gripa konstatēta mājputnu novietnē vēl vienā Eiropas valstī  - Ungārijā.

Augsti patogēnā (H5N8 apakštipa) putnu gripa Ungārijā konstatēta mājputnu novietnē Komaromas-Esztergomas reģionā, kurā tika turēti vairāk nekā 50 000 tītaru. Tādējādi Ungārija pēc Slovākijas un Polijas ir trešā Eiropas Savienības dalībvalsts, kurā janvārī konstatēta šī bīstamā slimība. Ungārijas veterinārais dienests putnu gripas skartajā reģionā ir noteicis karantīnu un slimības skartajā novietnē mājputni tiek nogalināti un iznīcināti. 

Neraugoties uz putnu gripas uzliesmojumiem pēdējo nedēļu laikā Polijā, Slovākijā un Ungārijā, putnu gripas aktivitāte pēdējos gados Eiropā tomēr vērtējama kā zema, informē dienestā.

Taču PVD ir sazinājies ar Latvijas ornitologiem, lai izvērtētu riskus un lemtu par turpmāko rīcību. Ornitologi pagaidām putnu gripas ienešanas draudus ar gājputniem nesaskata, papildus norādot, ka daļa gājputnu silto laika apstākļu dēļ neesot nemaz aizlidojuši un barojas vietējās ūdenstilpēs. 

PVD turpina sekot līdzi putnu gripas uzliesmojumu izplatībai citās Eiropas valstīs. Ja putnu gripas draudi pieaugs, tad, PVD, kopīgi ar ornitologiem un Zemkopības ministrijas ekspertiem, kā arī mājputnu nozares pārstāvjiem, lems par nepieciešamību noteikt ierobežojumus mājputnu novietnēm.

Jau ziņots, ka 2017.gadā profilakses nolūkos arī Latvijā tika noteikti ierobežojumi mājputnu turēšanai zem klajas debess.

Latvijā augsti patogēnā putnu gripa nav nekad reģistrēta, taču PVD atgādina par nepieciešamību ievērot biodrošības pasākumus, lai pasargātu mājputnus no iespējamas saslimšanas ar putnu gripu. 

Tostarp īpašniekam aizdomās par mājputnu saslimšanu nekavējoties jāziņo praktizējošam veterinārārstam vai dienesta teritoriālajai struktūrvienībai. Saslimšanas pazīmes var būt, piemēram, tas, ka samazinās barības un ūdens patēriņš, novērojama mājputnu masveidīga bojāeja, novērojama akūta asiņaina diareja, smakšana, putniem parādās respiratoras (elpošanas ceļu) infekcijas slimības pazīmes.  

Tāpat īpašniekam jānodrošina, lai nepiederošas personas nepiekļūst mājputnu turēšanas vietām, kā arī mājputnu barošanu un dzirdināšanu saistīti pasākumi jāorganizē mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu. 

Īpašniekam arī jānodrošina, lai mājputnu barībai un pakaišiem nevarētu piekļūt savvaļas putni.

PVD aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un ziņot par putnu gripas gadījumiem, jo īpaši, ja vienkopus atrodot vairākus beigtus savvaļas putnus, sazinoties ar PVD teritoriālo struktūrvienību vai zvanot uz PVD uzticības tālruni.

Putnu gripa ir akūta, ļoti bīstama putnu infekcijas slimība, kas raksturojas ar pēkšņu un strauju slimības norisi, putnu nespēku, depresiju un atteikšanos no barības, izspūrušām spalvām, drudzi, izmainītu gaitu, zilganu ādas krāsu un masveida putnu nobeigšanos.

Vīrusa izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kuriem slimība var noritēt bez raksturīgajām slimības pazīmēm. Mājputni var saslimt, nonākot tiešā kontaktā ar inficētajiem putniem vai uzņemot slimības ierosinātāju ar inficētu barību vai ūdeni. 

PVD atgādina, ka minētais augsti patogēnās putnu gripas apakštips H5N8 bija plaši izplatīts Eiropas valstīs 2016. - 2017. gadā mājputnu un savvaļas putnu populācijās, taču neviens cilvēka saslimšanas gadījums ar putnu gripas H5N8 apakštipu netika reģistrēts. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka cilvēku inficēšanās iespēja ar H5N8 vīrusu ir zema.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu