Pompeo: Irākas līderi privāti atbalsta ASV spēku klātbūtni (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Foto: AFP/SCANPIX

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pirmdien apgalvoja, ka Irākas līderi viņam privātā kārtā sacījuši, ka atbalsta ASV bruņoto spēku klātbūtni, neraugoties uz publiski paustiem aicinājumiem ASV spēkiem atstāt Irāku.

Irākas parlaments 5.janvārī pieprasīja izvest no valsts ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēkus, reaģējot uz 3.janvārī notikušo ASV raķešu triecienu pie Bagdādes lidostas, kurā tika nogalināti Irānas ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Pompeo sacīja, ka esot dzirdējis atšķirīgu vēstījumu sarunās ar apmēram 50 Irākas līderiem kopš šī mēneša sākuma.

"Viņi to neteiktu publiski. Bet privāti viņi visi apsveic faktu, ka Amerika vēl ir tur, pildot savu pretterorisma kampaņu," teica Pompeo, atbildot uz jautājumu forumā Stenforda Universitātē.

ASV karavīri nodrošina, lai ekstrēmistu grupējums "Islāma valsts" neatdzimtu, un "sniedz iespēju irākiešiem iegūt suverenitāti un neatkarību, ko grib vairākums irākiešu", sacīja Pompeo.

Pompeo, kurš bija uz skatuves kopā ar bijušo valsts sekretāri Kondolīzu Raisu, sacīja, ka ir runājis ar visu aprindu Irākas līderiem, tai skaitā no Irākas šiītu vairākuma, kam ir reliģiskas saites ar Irānu.

ASV prezidents Donalds Tramps ir pat draudējis noteikt ekonomiskas sankcijas, ja Irāka izraidītu valstī esošos 5200 ASV karavīrus.

ASV 10.janvārī paziņoja, ka nediskutēs par karaspēka atvilkšanu no Irākas, šādi reaģējot uz Irākas premjerministra Adela Abdulmahdi prasību Vašingtonai nosūtīt delegāciju sarunu sākšanai par karaspēka atvilkšanas kārtību.

Pompeo sacīja, ka ASV vēl arvien ir ieinteresētas ilgtermiņā samazināt savu militāro klātbūtni Irākā. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu