Pūce aizvien gaida Ventspils deputātu rīcību Lembergam noteikto sankciju kontekstā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce Foto: Zane Bitere/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija gaida, kāda būs Ventspils pilsētas domes deputātu rīcība saistībā ar aicinājumu novērst mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") noteikto sankciju iespējamu ietekmi uz pašvaldības darbu, vaicāts, vai ministrija veic monitoringu attiecībā uz domi šajā kontekstā, raidījumā "900 sekundes" sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Ministrs uzsvēra, ka Lembergs līdz šim bijis divu domes komiteju vadītājs, kā arī vadījis vairākas komisijas, faktiski tieši ietekmējot lēmumus.

Šorīt ministrs esot saņēmis ziņu no pilsētas izpilddirektora, ka Lembergs vairs nevadīs Pilsētas attīstības komisiju. "Tā kā zināma rīcība no viņu puses jau ir," secināja Pūce.

Lūgts komentēt Rīgas domes darbu, Pūce uzsvēra, ka joprojām Rīgas domi uzskata par atlaižamu, kam pirmajā lasījumā ir piekritusi arī Saeima. Viņš atzina, ka parakstu vākšanas dēļ par atliktajiem grozījumiem pašvaldību ārkārtas vēlēšanu regulējumā esošā dome strādās aptuveni mēnesi ilgāk nekā plānots.

Kā vēstīts, Pūce janvāra sākumā vērsās ar vēstuli vērsās pie Ventspils pilsētas domes deputātiem un izpilddirektora, uzsverot, ka ir nepieciešams nekavējoties izvērtēt visus iespējamos netiešos riskus, kādi var ietekmēt pašvaldības darbu pēc ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (Office of Foreign Assets Control (OFAC)) noteiktajām sankcijām pret domes priekšsēdētāju Lembergu.

Ventspils pilsētas domē no ievēlētajiem 13 deputātiem deviņi, tajā skaitā arī Lembergs, pret kuru vērstas sankcijas, ir partijas "Latvijai un Ventspilij" biedri.

OFAC 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.  

Reaģējot uz Ventspils brīvostas iekļaušanu sankciju sarakstā, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā, bet 17.decembrī valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas rosinājumu dibināt jaunu kompāniju - "Ventas osta", kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Savukārt 18.decembra vakarā OFAC paziņoja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Ventspils brīvostai noteiktās sankcijas tika atceltas pēc tam, kad Lembergs atkāpās no brīvostas valdes un Latvijas valdība veica darbības, lai pārtrauktu Lemberga ietekmi ostā, izriet no ASV Finanšu ministrijas paziņojuma presei.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu