ASV četrgadīga meitenīte gripas komplikāciju dēļ zaudē redzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: twitter/@WebMD

Četrgadīgā Džeida Delučija pēc saslimšanas ar gripu piedzīvojusi ārkārtīgi smagas komplikācijas. Viņas māte par notikušo aktīvi runā ASV medijos, lai pievērstu uzmanību nepieciešamībai laicīgi vakcinēt bērnus.

19.decembrī Džeida sāka slikti justies, viņas māte Amanda Filipsa stāsta raidorganizācijai CNN. Meitenei paaugstinājās temperatūra, bet vecāki to "nosita" ar medikamentiem. Viņi bija pārliecināti, ka meita saķērusi "nelielu vīrusu", no kura drīz atveseļosies.

"Nebija nekādu pazīmju, kas man liktu domāt, ka tas būtu kas patiešām nopietns," norāda māte.

Taču 24.decembrī Džeidas tēvs Stīvens Delučija atrada meitu bezsamaņā. Viņai bija drudzis. Vecāki nekavējoties nogādāja meitu slimnīcā Vaterlo, Aiovas štatā, kur Džeidai drīz pēc ierašanās sākās lēkme. Mediķi nolēma viņu ar helikopteru nogādāt uz Aiovas Universitātes Bērnu slimnīcu.

"Tobrīd es domāju, ka viņu vairs nekad neredzēšu," stāsta Filipsa. "Es tiešām tā domāju. Paskatoties uz viņu, man nebija pārliecības, ka vēl kādreiz viņu redzēšu."

Laimīgā kārtā meitenīte izdzīvoja, taču viņas veselības stāvoklis bija smags. Mediķi sacīja, ka Džeida guvusi "vērā ņemamus smadzeņu bojājumus". Diagnoze - akūta nekrotizējošā encefalopātija jeb gripas vīrusa izraisīta smadzeņu tūska, kas atsevišķos gadījumos var būt nāvējoša.

Džeida vairākas dienas aizvadīja bezsamaņā. Viņai tika injicēti steroīdu preparāti, lai mazinātu tūsku. 1.janvārī Džeida beidzot pamodās un runāja ar vecākiem.

"Viņai paveicās, ka izdzīvoja," sacīja Aiovas Universitātes neiroloģe Terēze Čeha. "Viņa ir maza cīnītāja. Es domāju, ka viņai ļoti paveicās."

Džeidas stāvoklis uzlabojās, taču Filipsa drīz vien apjauta ko nelāgu. Viņas meita bija zaudējusi redzi, lai gan nekādi acu bojājumi netika konstatēti. Gripa Džeidas organismā bija izsaukusi autoimūnu reakciju, kas noveda pie akluma.

Nav zināms, vai četrgadīgā meitenīte atgūs redzi. "Mēs to zināsim pēc apmēram trim līdz sešiem mēnešiem," norāda viņas neiroloģe. 

Džeida no slimnīcas tika izrakstīta 9.janvārī pēc nepilnām divām tur aizvadītām nedēļām.

Džona Hopkinsa Universitātes Medicīnas faukultātes slimnīcas mediķis Ārons Milstons norāda, ka Džeidai konstatētās gripas komplikācijas esot ļoti retas. Taču, lai izvairītos no smagām sekām, vecākiem jāpievērš uzmanība gripas simptomiem - drudzim, klepum un iekaisušam kaklam. Ja bērna veselības stāvoklis pasliktinās, sākas organisma atūdeņošanās, grūtības elpot, parādās izteikts miegainums, tad obligāti jāmeklē medicīniska palīdzība.

Filipsa par Džeidas gadījumu aktīvi runā ASV medijos, pievēršot uzmanību bērnu vakcinēšanas jautājumam. Viņa stāsta, ka Džeida un viņas māsa 2019.gada martā esot tikušas vakcinētas pret gripu, taču māte kļūdaini domājusi, ka vakcīna ir efektīva pilna gada garumā, nezinot, ka vakcinācija jāveic pirms katras gripas sezonas.

"Ja varu vienu bērnu pasargāt no saslimšanas, tad es vēlos to darīt," sacīja Filipsa. "Tas ir briesmīgi - noskatīties, kā tavs bērns cieš."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu