Ķīnas cenzūra un spiegošanas spējas apdraud starptautiskās cilvēktiesības (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīna, iedzīvotāji dejo uz ielas.
Ķīna, iedzīvotāji dejo uz ielas. Foto: WU HONG / EPA

Ķīna rada pamatīgus draudus starptautiskajai cilvēktiesību sistēmai, secināts organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) ikgadējā ziņojumā.

Ķīnas valdība prezidenta Sji Dzjiņpina vadībā radījusi "augstāko tehnoloģiju uzraudzības valsti un sarežģītu interneta cenzūras sistēmu, lai novērotu un apspiestu kritiku," teikts starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas ziņojumā.

"Ārvalstīs tā izmanto savu pieaugošo ekonomisko ietekmi, lai apklusinātu kritiķus un īstenotu visintensīvākos uzbrukumus globālajai sistēmai," norādīts ziņojumā.

Tajā aprakstīts, kā Ķīna izmanto savu ietekmi ANO, lai nobloķētu pasākumus, kuru mērķis ir aizsargāt cilvēkus no vajāšanas, un lai izvairītos no diskusijām par musulmaņu masveida aizturēšanu Ķīnas Siņdzjanas reģionā.

HRW vadītājs Kenets Rots jauno ziņojumu prezentēja Ņujorkā, lai gan sākotnēji bija plānojis to darīt Honkongā, taču viņam tika aizliegts tur iebraukt.

Ķīnas Ārlietu ministrija skaidroja, ka Rotam, kurš ir ASV pilsonis, aizliegums piemērots, jo viņa vadītā organizācija atbalsta protestētājus Honkongā.

Rots sacīja, ka cerējis pievērst uzmanību Ķīnas uzbrukumiem starptautiskajiem centieniem, kuru mērķis ir stiprināt cilvēktiesības, un aizliegums viņam iebraukt Honkongā spilgti raksturo šo problēmu.

HRW ziņojumā par cilvēktiesību ievērošanu šoreiz uzmanības centrā ir Ķīna, bet ziņojumā arī vērsta uzmanība uz cilvēktiesību pārkāpumiem citās valstīs, tostarp Sīrijā un Jemenā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu