Rets solis: Japānas ministrs dosies bērna kopšanas atvaļinājumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Japānas vides ministrs Sindziro Koizumi
Japānas vides ministrs Sindziro Koizumi Foto: Reuters/ScanPix

Japānas vides ministrs Sindziro Koizumi trešdien paziņojis, ka dosies bērna kopšanas atvaļinājumā pēc sava pirmdzimtā nākšanas pasaulē, vēsta "The Japan Times".

Tāpat kā daudzviet citur pasaulē, Japānā pavisam neliela daļa vīriešu dodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

38 gadus vecais Koizumi ir bijušā Japānas premjerministra Juničiro Koizumi dēls. Tiek uzskatīts, ka pašreizējais vides ministrs varētu doties tēva pēdās un nākotnē kļūt par premjeru.

Koizumi plāno pirmajos trīs bērna dzīves mēnešos doties bērna kopšanas atvaļinājumā uz divām nedēļām.

Par šādu ieceri viņš pirmoreiz paziņoja neilgi pēc saderināšanās ar TV personību Kristelu Takigavu šī gada augustā. Septembrī, kad Koizumi kļuva par ministru, viņš šķietami atkāpās no idejas par bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanu. 

Japānas valdības publiskotie statistikas dati liecina, ka 2018.gadā bērna kopšanas atvaļinājumu izmantoja 6,16% jauno tēvu un 82,2% māšu. Valdība 2020.gadam izvirzījusi mērķi panākt, lai šo atvaļinājumu izmanto vismaz 13% jauno tēvu gan publiskajā, gan arī privātajā sektorā.

2018.gadā pasaules uzmanību piesaistīja Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Arderna, kuras pirmajā runā ANO Ģenerālajā asamblejā bija klāt viņas trīs mēnešus vecā meita Nīva un viņas tēvs Klārks Geifords, kurš ir meitas galvenais aprūpētājs. Arderna pēc dzemdībām devās sešas nedēļas ilgā bērna kopšanas atvaļinājumā, bet pēc tam atgriezās pie Jaunzēlandes valdības vadītājas pienākumu veikšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu