Pasaulē augstākais koka debesskrāpis: kad to izdosies sagaidīt? (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/beopenfuture

Attīstoties zaļajai kustībai, arvien vairāk modernajās pilsētās cita pēc citas top koka ēkas, tostarp arī augstceltnes. Plānots, ka jau pēc 20 gadiem sagaidīsim fenomenālu koka torni Japānā. 

Pirms diviem gadiem, 2018. gada februārī, japāņu kokrūpniecības uzņēmums "Sumitomo Forestry Co" nāca klajā ar paziņojumu, ka sadarbībā ar japāņu arhitektu biroju "Nikken Sekkei" būvēs pasaulē augstāko koka debesskrāpi. Medijiem uzņēmums skaidrojis, ka 350 metrus augstās ēkas būvniecība noslēgsies 2041. gadā, iezīmējot uzņēmuma 350 gadu jubileju. Koka debesskrāpis jeb "Projekts W350" ir līdz šim augstākās koka celtnes būvniecības pieteikums pasaulē. Fenomenālā ēka atradīsies Tokijā.  

Foto: Sumitomo Forestry Co/Publicitātes foto

Jau kopš 2010. gada Japānas valdība ir aicinājusi arhitektus, uzņēmumus, investorus un būvniekus pievērsties tieši koka ēku būvniecībai - koka ēkas ir daudzreiz ekoloģiskākas nekā betona ēkas. Ne velti tehnoloģiju lielvalsts 2010. gadā izdeva nolikumu, ka visas sabiedriskās ēkas, kuras ir zemākas par trim stāviem, ir jābūvē no kokmateriāliem. Ēkas, kas būvētas no koka, ir videi draudzīgākas, savukārt no betona un tērauda celtās ēkas atstāj oglekļa pēdas nospiedumus. Koksne oglekli uzglabā, nevis emitē atmosfērā. Šī kustība Japānā bija grūdiens vairākiem arhitektiem domāt par koka būvju projektēšanu un celšanu - starp tām ir arī vērienīgais "Projekts W350". 

"Projekts W350" būs 70 stāvus augsta celtne, kas būs teju pilnībā būvēta no koka - aptuveni 90% no visas ēkas struktūras veidos kokmateriāli. Pārējie 10% būs metāla režģis, kas palīdzēs ēkai noturēt līdzsvaru, un, protams, arī stikli. Kopumā ēkas platība sasniegs 455 000 kvadrātmetrus, kuros tiks ierīkoti gan dzīvokļi, gan komercplatības, gan biroju telpas. 

Foto: Sumitomo Forestry Co/Publicitātes foto

Plānots, ka ēkas tapšanā tiks izmantoti 185 000 kubikmetri kokmateriālu. Gudri pārdomātais milzīgo siju un metāla režģa izvietojums padarīs ēku īpaši stipru, tāpēc zemestrīce vai taifūni nespēs nodarīt kaitējumu ēkai. Savukārt pats debesskrāpis būs no augšas līdz apakšai "pildīts" ar augiem - arhitekti ir ieplānojuši celtni papildināt ar dažādu veidu augiem, tostarp kokiem, kas aizpildīs terases, jumtu un pat veselus stāvus. 

Foto: Sumitomo Forestry Co/Publicitātes foto

Milzīgais tornis uzņēmumam izmaksās teju 600 miljardus Japānas jenu jeb aptuveni 5 miljardus eiro. 2019. gada oktobrī "Sumitomo Forestry Co" medijus informēja par pirmajiem izpētes darbiem, kas veikti sakarā ar koka debesskrāpja būvniecību. 

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu