10 veselīga uztura “pamatbaušļi” ikdienai

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

 Kā plānot savu ikdienas ēdienkarti veselīgi?

Ieteikumus sniedz sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Ilze Priedniece.

Plānojiet ēdienkarti veselīgi!

Ja jūtat, ka tomēr kaut kā ir bijis par daudz, var ievērot pāris atslodzes dienas. Piemēram, veģetāras dienas – vienu, divas nedēļā. Šobrīd populārs ēšanas veids ir intervāla ēšana, kas paredz lielāku laiku starp ēdienreizēm. Arī tas var būt labs variants atslodzei, iesaka uztura speciāliste.

Laba izvēle būtu atteikties no ieraduma veikalā kaut ko paķert – te bulciņu, te ceptus kartupeļus un karbonādi, cepumus ar atlaidi... Tā tas sākas atkal no jauna un visas apņemšanās jaunajā gadā ēst veselīgāk izplēn.

Plānojiet ēdienkarti nedēļai! Ja varam saplānot savus darbus, tad saplānot ēdienkarti nav neiespējamā misija! Pamēģiniet atteikties no baltajiem miltiem, cukura, trekniem produktiem (šī kombinācija būs pārsvarā produktos, kas ir jau rūpnieciski pagatavoti). Ne tāpēc, ka tas šobrīd ir modē, bet tāpēc, ka organisms būs pateicīgs – jūs jutīsieties možāk, būs vairāk enerģijas.

Foto: Pixabay

Gatavojiet mājās un nepārspīlējiet ar daudzumiem!

Šobrīd ir svarīgi mums pašiem negatavot vairāk kā nepieciešams, nemest ārā neapēsto, neradīt videi liekus atkritumus! Gatavojot izmantojiet labas kvalitātes olīveļļu, saknes, dārzeņus, pilngraudu produktus, pastu, liesus piena produktus un labas kvalitātes gaļu un zivis. Reizēm ir labāk nopirkt mazāk, bet kvalitatīvāk! Šķiet, ka tas ir dārgāk? Bet cik maksā pārstrādātie gaļas produkti koši rozā krāsā, kuros bez gaļas ir vēl tik daudz nevajadzīgu piedevu? Vienmēr būtu vēlams izvērtēt šo produktu ietekmi ilgtermiņā.

Atsakieties no sulām, saldajiem dzērieniem un alkohola! Dzeriet ūdeni! Kādu laiku atkal ir populāra tējas sēne – sameklējiet to un gatavojiet mājās veselīgu un spirdzinošu dzērienu!

Savukārt, ja pēc svētkiem ir izteikta kāre pēc saldumiem un našķiem, ir jāizvērtē dienā uzņemto kvalitatīvo olbaltumvielu un salikto ogļhidrātu daudzums. Ir jāpaēd pamata ēdienreizē, jāizvērtē, vai saldumu kāre ir vienkārši pieradums ik pa stundai kaut ko apēst vai patiesi ir uzturvielu trūkums. To palīdzēs saprast uztura speciālists.

Kā sākt ēst veselīgāk?

Neapsoliet sev neko tādu, ko nevarat izdarīt, uzsver L.Sondore. Ja tikai pieraduma pēc katru gadu sarakstāt apņemšanās un katru gadu tās neizpildāt – kāda tam jēga? Ja ir kāda apņemšanās, kaut vai viena, tad dariet! Apņemties var kaut katru dienu – nav jāgaida gada vai mēneša sākums.

Sāciet ar mazumiņu – piemēram, ieviesiet nedēļā divas veģetāras dienas. Atsakieties no cukura vai sāciet dziedāt vai dejot u. tml. Pierakstiet savus plānus un turiet pierakstīto acu priekšā. Ja nesanāk – izanalizējiet, kāpēc nesanāca.

Foto: Unsplash

10 veselīga uztura “pamatbaušļi” ikdienai

1. Lasiet informāciju uz produktu iepakojuma!

2. Plānojiet savus iepirkumus, vēlams nedēļai!

3. Nepērciet vairāk kā nepieciešams un nemetiet ārā pārtiku!

4. Gatavojiet ar prieku – tieši tas ir ilgtermiņa ieguldījums jūsu veselībā! Arī tad, ja dzīvojat viens! Ir tik daudz vienkāršu un veselīgu recepšu, kas pagatavojamas vien nepilnas stundas laikā!

5. Katru dienu ēdiet dārzeņus, saknes. Mācieties tos gatavot – zupās, sautējumos, salātos, ceptus un ēdiet skābētus.

6. Izmantojiet garšvielas, ne tikai sāli un piparus!

7. Atsakieties no trekniem, fritētiem ēdieniem!

8. Dzeriet ūdeni un vasarā lasītās zāļu tējas!

9. Neuzķerieties uz brīnumlīdzekļiem un padomiem no konsultantiem bez izglītības, kas sola vien dažu nedēļu laikā paveikt brīnumus. Tā var ātri vien sabojāt veselību un izjust sekas ilgtermiņā!

10. Esiet aktīvi – pamēģiniet pāris vakarus televizora vietā doties pastaigā!

Raksts tapis sadarbībā ar BENU Aptiekas farmaceitiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu