Opozīcijas deputāti lūdz Levitu iesaistīties Dānijā apcietinātās Misānes lietā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Vairāki opozīcijas deputāti lūdz Valsts prezidentu Egilu Levitu iesaistīties Dānijā apcietinātās Kristīnes Misānes lietas risināšanā, kurai draud izdošana uz Dienvidāfrikas Republiku (DĀR), liecina Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko ieraksts sociālajos tīklos.

Deputāti norāda, ka Misānei draud izdošana kriminālvajāšanai uz DĀR ar paredzamo cietumsodu uz 15 gadiem. Parlamentārieši skaidro, ka saskaņā ar publiski pieejamo informāciju Misāne ir glābusi sevi un bērnu no iespējamās vardarbības, reizē gan pārkāpjot starptautiskās normas.

Opozīcijas politiķi pauž, ka Latvijas institūcijas līdz šim nav panākušas Satversmē noteikto pamattiesību ievērošanu attiecībā uz Latvijas pilsoni. Valsts, iespējams, nav pilnībā izmantojusi tiesības atgriezt Latvijas pilsoni Latvijā, pauž parlamentārieši.

Lai novērstu iespējamu bezprecedenta gadījumu, kad Eiropas Savienības pilsone tiek nosūtīta kriminālvajāšanai uz valsti, kur cilvēktiesības var tikt pārkāptas, opozīcijas deputāti lūdz Levitu izmantot viņa rīcībā esošos tiesiskos un diplomātiskos instrumentus, "bez kavēšanās" iesaistoties Misānes tiesību aizstāvībā.

Vēstuli Valsts prezidentam parakstījuši deputāti Stepaņenko, Karina Spūde, Linda Liepiņa, Jānis Vucāns (ZZS), Uldis Augulis (ZZS), Aldis Gobzems, Evija Papule (S), Armands Krauze (ZZS) un Inguna Rībena.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija turpinās aktīvu sadarbību ar DĀR iestādēm, lai nodrošinātu tur par bērna nolaupīšanu apsūdzētās Latvijas pilsones Misānes atgriešanu Latvijā, aģentūra LETA uzzināja ministrijā. 

Misānes pārstāvji aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Rūpējoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādījuši radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu.

Šodien pie Dānijas vēstniecības norisinājās pikets pret Misānes izdošanu DĀR, kur viņai draud 15 gadus ilgs cietumsods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu