Alkohola liegums skolēnu Dziesmu svētku laikā varētu sekmēt "točku" pieaugumu (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dziesmu svētku un deju dalībnieki. Ilustratīvs foto.
Dziesmu svētku un deju dalībnieki. Ilustratīvs foto. Foto: Renārs Koris un Toms Elnionis

Alkohola aizliegums skolēnu Dziesmu svētku laikā, visdrīzāk, nesniegs vēlamo efektu, bet varētu sekmēt "točku" pieejamības pieaugumu, prognozēja Latvijas Alkohola nozares apvienības (LANA) izpilddirektors Dāvis Vītols.

Vairāki veselības aprūpes eksperti, tostarp ārsti un universitāšu medicīnas atzaru pārstāvji Saeimai, Ministru kabinetam un Rīgas domei adresētā vēstulē mudina aizliegt alkohola un tabakas tirdzniecību Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā no šā gada 6.jūlija līdz 12.jūlijam Rīgā un Pierīgā.

"Šāda veida aizliegumi visdrīzāk nesasniegs vēlamo efektu," pārliecināts Vītols. Viņš atgādināja, ka personas, jaunākas par 18 gadiem, jau tagad nedrīkst iegādāties alkoholiskos dzērienus saskaņā ar Alkoholisko dzērienu aprites likumu. Mazumtirgotāja pienākums ir pieprasīt, lai persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos par tās vecumu," sacīja Vītos.

Kā uzsver nozares pārstāvis, Skolēnu Dziesmu svētku laikā aizliedzot tirgot alkoholu Rīgā un Pierīgā, jaunieši alkoholiskos dzērienus ar pilngadīgu draugu un paziņu palīdzību tik un tā varēs iegūt tuvākajās pilsētās, piemēram, Jelgavā vai Siguldā. Tāpat šādā situācijā pieaugšot tā saucamo točku jeb nelegālo alkohola tirdzniecības vietu pieejamība. Savukārt pilngadīgie patērētāji, zinot par alkohola aizliegumu Skolēnu Dziesmu svētku laikā, iepriekš varēs izveidot krājumus un nodrošināsies ar nepieciešamajiem alkoholiskajiem dzērieniem, prognozēja Vītols.

LANA pārstāvis atzina, ka aprēķinus par zaudējuma apmēriem, kas varētu alkohola ražotājiem rasties, ierobežojot alkohola tirdzniecību Skolēnu Dziesmu svētku laikā, nozare pagaidām nav veikusi. Vienlaikus nozare sekos līdzi notikumu attīstībai, attiecīgi reaģējot uz valdības lēmumiem.

LETA jau vēstīja, ka vairāki veselības aprūpes eksperti, tostarp ārsti un universitāšu medicīnas atzaru pārstāvji pieprasa, lai XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā Rīgā un tai piegulošajās pašvaldībās tiktu noteikts tabakas un nikotīna, tajā skaitā jaunieviesto izstrādājumu un alkohola mazumtirdzniecības aizliegums, bet alkohola tirdzniecība izlejamā veidā kafejnīcās un restorānos tiktu ierobežota no plkst.16 līdz plkst.23.

Vēstulē klāstīts, ka līdzīgi aizliegumi pasaulē ir regulāri - olimpisko spēļu laikā, nozīmīgu sporta un kultūras pasākumu laikā daudzās pasaules valstīs aizver spēļu zāles un alkohola veikalus.

Vēstulē arī figurē priekšlikums svētku laikā aizliegt jebkāda veida smēķēšanu vai alkohola lietošanu pasākumu norises vietās, tostarp Mežaparka teritorijā, plašā teritorijā ap Mežaparku un Daugavas stadionu, kā arī Lucavsalā svētku noslēguma pasākumā.

Līdztekus nolūkā paaugstināt drošību Rīgas pilsētas ielās autori aicina atbilstošās institūcijas samazināt maksimālo braukšanas ātrumu šajā periodā līdz 40 kilometriem stundā.

Vēstules autoru vidū ir vairāki universitāšu un lielāko slimnīcu pārstāvji. To parakstījis arī BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols, žurnālu "Latvijas Ārsts" un "World Medical Journal" galvenais redaktors Pēteris Apinis, pediatre, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesore un Sabiedrības veselības institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētāja Anita Villeruša, pediatre, RSU profesore un BKUS klīnikas vadītājas vietniece Jana Pavāre, bērnu ķirurgs, RSU profesors un Slimību profilakses un kontroles centra direktora vietnieks Dzintars Mozgis, pediatre, RSU Pediatrijas katedras vadītāja un BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska, kā arī citi Latvijas ārsti un medicīnas augstskolu pārstāvji.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu