Saeima lūgs Dāniju neizdot Latvijas pilsoni Misāni Dienvidāfrikas Republikai (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Saeima šodien lēma lūgt Dānijas atbildīgajām iestādēm neizdot Latvijas pilsoni Kristīni Misāni Dienvidāfrikas Republikai (DĀR). Par lēmumprojektu nobalsoja 92 deputāti.

Saeima lūgs Dānijas parlamentu un tiesībaizsardzības iestādes sniegt atbalstu Latvijas kompetentām iestādēm, rodot risinājumu, lai Misāne netiktu izdota DĀR. Lēmumprojekts sagatavots, jo Misāne patlaban atrodas apcietinājumā Dānijā un šīs valsts tiesu iestādes ir lēmušas par viņas izdošanu DĀR kriminālvajāšanai par šajā valstī iespējami izdarītiem likumpārkāpumiem.

Deputāte Anda Čakša, skaidrojot koalīcijas politiķu iesniegto lēmumprojektu, uzsvēra, ka šodien parlaments ir nonācis situācijā, kurā ir jālūdz Dānijas palīdzība tiesību aizsardzības nodrošināšanā Misānei. 

Čakša atgādināja, ka Dānija ir lēmusi izdot Misāni DĀR, "kur ir cilvēktiesību pārkāpumi". "Viņa cīnījās par savu bērnu un drošību, saskaroties ar vardarbību. Sieviete pazemota un spārdīta, bet cietumā nav varmāka, bet Kristīne," teica politiķe, uzsverot, ka Misāne ir Latvijas pilsone, kuru valsts nav spējusi pasargāt. 

"Mums jālūdz Dānijas parlamentam mums palīdzēt pasargāt Kristīni Misāni," teica Čakša.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko pauda nožēlu, ka koalīcijas partijas nav sadarbojušies ar opozīcijas politiķiem šī jautājuma risināšanā. Viņa norādīja, ka, atsakoties sadarboties, koalīcijas deputāti esot pieļāvuši kļūdu lēmumprojektā, tajā neiekļaujot punktu par to, ka Saeima ne tikai lūdz Dānijai palīdzēt risināt problēmu, bet arī Saeima aicina atbildīgās iestādes pastiprināt sadarbību ar Dānijas atbildīgajām iestādēm.

Deputāts Aldis Gobzems atgādināja, ka teju pirms gada Jaunās konservatīvās partijas (JKP) deputāts Gatis Eglītis sociālajos medijos rakstījis par šo gadījumu, pēc kā neesot sekojusi nekāda rīcība. "Tajā laikā tieslietu ministrs bija Jānis Bordāns (JKP), kurš toreiz ASV vēstniecībām rakstīja vēstules par Juri Jurašu," pārmeta Gobzems, sakot, ka nav apmierināts ar, viņaprāt, ministra bezdarbību šajā jautājumā.

"Latvijas valsts gadu neko nav darījusi!" paaugstinātā tonī apgalvoja Gobzems.

Tikmēr politiķe Linda Liepiņa uzsvēra, ka šoreiz ir tas gadījums, kad esot vienalga, kas ir lēmumprojekta autors - koalīcija vai opozīcija.

Koalīcijas politiķis Andrejs Judins (JV) skaidroja, ka Latvija nelemj par personas izdošanu DĀR, jo persona ir Dānijā, kas attiecīgi arī lemj par minēto jautājumu. Līdz ar to, deputāta ieskatā, Saeimas lēmums var veicināt labvēlīgu iznākumu Misānes gadījumā.

Viktors Valainis (ZZS) akcentēja, ka šodien Saeimā valda liela varonība, solot aizstāvēt Misāni. "Taču viņa nav vienīgā Latvijas pilsone, kas nonāk šādā situācijā," uzsvēra deputāts.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija sola turpināt sadarbību ar DĀR iestādēm, lai nodrošinātu tur par bērna nolaupīšanu apsūdzētās Latvijas pilsones Misānes atgriešanu Latvijā, aģentūra LETA uzzināja ministrijā. 

Misānes pārstāvji aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Kristīne Misāne ar meitu
Kristīne Misāne ar meitu Foto: No personīgā arhīva

Rūpējoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādījuši radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu.

Trešdien pie Dānijas vēstniecības norisinājās pikets pret Misānes izdošanu DĀR, kur viņai draud 15 gadus ilgs cietumsods.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu