Arī sīkstākajām radībām uz Zemes gauskājiem ir savs Ahilleja papēdis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Tardigrādi jeb gauskāji ir vieni no sīkstākajiem un izturīgākajiem radījumiem uz mūsu planētas. Tie mierīgi var izdzīvot vārošā ūdenī vai lielā salā, kā arī var izturēt desmit gadu bez ūdens. Gauskāji arī ir vienīgie radījumi, kas ir izdzīvojuši kosmosa vakuumā. Tomēr tagad zinātnieki atklājuši gauskāju vājo vietu – klimata pārmaiņas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, zinātnieki pētnieka Rikardo Nevesa vadībā novēroja, cik labi gauskāji tiek galā ar temperatūras maiņām.

“Viena no lietām, kas gauskājus padara tik interesantus, ir to apbrīnojamā spēja izdzīvot tādā vidē, kur valda ekstrēmi apstākļi, piemēram vidē bez skābekļa vai ūdens, kad temperatūra ir tuvu absolūtajai nullei. Iepriekšējos pētījumos noskaidrots, ka gauskāji īslaicīgi spēj izturēt ļoti augstas temperatūras, tomēr nebija skaidrs, vai tādos apstākļos tie var izdzīvot ilgāk par stundu. To mēs centāmies noskaidrot jaunajā pētījumā,” komentēja Nevess.

“Ramazzottius varieornatus” ir gauskāju suga, kas mājo, piemēram, māju notekcaurulēs. Lai tie varētu vairoties un aktīvi baroties, tiem jābūt ūdens slāņa ieskautiem.

Līdzīgi kā citas gauskāju sugas, arī “ramazzottius varieornatus” vajadzības gadījumā spēj ieiet tā saucamajā kriptobiozes stāvoklī, kad teju apstājas organisma procesi. Pastāv pieci kriptobiozes apakštipi, bet pētnieki šoreiz pievērsās tam, kura laikā gauskāji var izdzīvot bez ūdens.

Ņemot vērā, ka gauskāji var izdzīvot ekstrēmās temperatūrās, zinātnieki gaidīja, ka arī citos apstākļos tie spēs tīri labi eksistēt, tomēr šoreiz tā nebija.

Foto: AP/Scanpix

“Mēs atradām gauskāju Ahilleja papēdi. Izrādās, ka tie nav teju neiznīcināmi organismi, kā tiek rakstīts dažādās populārzinātniskajās mājaslapās un grāmatās,” teica Nevess.

Pētnieki novēroja, kā Dānijas māju notekcaurulēs atrastie gauskāji tiek galā ar dažādām temperatūrām. Atklājās, ka 50% gauskāju aktīvajā stāvoklī gāja bojā, kad temperatūra palielinājās līdz 37,1 grādam pēc Celsija. Ja tiem tika dots aklimatizācijas laiks, tad tie spēja izdzīvot līdz 37,6 grādu temperatūrai. Savukārt kriptobiozes stāvoklī tie vienu stundu spēja izdzīvot 82,7 grādu pēc Celsija augstā temperatūrā.

Augstākā gaisa temperatūra, kas jelkad reģistrēta Dānijā, ir 36,4 grādi pēc Celsija, kas nav tālu no gauskāju izdzīvošanas sliekšņa temperatūras. Tas nozīmē, ka globālā sasilšana gauskājiem nemaz nenāk par labu.

Dānijas vides eksperti aplēsuši, ka klimata pārmaiņas padarīs Dānijas vasaras siltākas, garākas un sausākas.

“Pirms mūsu pētījuma gauskāji tika uzskatīti par vienīgajiem organismiem uz Zemes, kas varētu pārdzīvot apokaliptiskus notikumus, tomēr tagad mēs zinām, ka tā nav taisnība,” piebilda Nevess.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu