Iedarbīgākais medikaments pasaulē! Seleriju sula Latvijas Instagram (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Raivis Vilūns

Ej uz lielveikalu, nopērc seleriju kātus, katru rītu spied sulu un izdzer glāzi tukšā dūšā. Sula notīrīs taukus no vecajiem metāliem, kas rūsē tavā organismā, uzlādēs vāja impulsa smadzenes, izskalos toksīnus, atjaunos virsnieres un citus orgānus. Zinātnisku pamatojumu seleriju sulas brīnumainajai iedarbībai nemeklē, jo tādas nav – visums ir gudrāks par tiem, kam kabatā diploms!

Tādu vēstījumu saviem aptuveni 2900 sekotājiem Instagram regulāri izplata Guna Rožlapa. Jaunā sieviete līdzīgi kā citi influenceri iedvesmo sekotājus ar skaistām bildēm un idealizētiem stāstiem par savu ikdienu. Tajos viņa mēdz pieminēt karmu, vibrācijas, maģiju un nemirstību, taču konta fokuss ir veselīgs uzturs. Tas, pēc autores domām, ir pārtikšana gandrīz tikai no svaigiem augļiem un dārzeņiem, kā arī ikrīta obligātā seleriju sulas deva.

Guna Rožlapa ir redzamākā seleriju sulas daudzinātāja Latvijas Instagram. Viņai ir sekotājas, kas sociālajā tīklā jautā par labāko dzēriena pagatavošanas veidu, saka paldies par padomiem vai arī sūdzas par vēdersāpēm un sliktu dūšu. Katru viņas ierakstu par sulas neticamajām īpašībām ar “patīk” atzīmē 70 – 150 lietotāju
Guna Rožlapa ir redzamākā seleriju sulas daudzinātāja Latvijas Instagram. Viņai ir sekotājas, kas sociālajā tīklā jautā par labāko dzēriena pagatavošanas veidu, saka paldies par padomiem vai arī sūdzas par vēdersāpēm un sliktu dūšu. Katru viņas ierakstu par sulas neticamajām īpašībām ar “patīk” atzīmē 70 – 150 lietotāju Foto: Ekrānuzņēmums no Instagram

Šā produkta iedarbību Guna analizē visdetalizētāk. Viņa to saista ne tikai ar imunitātes uzlabošanu, tīrāku ādu, labāku gremošanas trakta un zarnu darbību, bet arī ietekmi uz Alcheimera un Parkinsona slimībām, uzmanības deficīta sindromu un autismu. Re:Check Gunas sīki izklāstītos apgalvojumus lūdza komentēt vairākiem ekspertiem. “Cilvēks tiešām ir aizgājis visām skolām garām,” saka Rīgas Stradiņa universitātes Cilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedras docētāja Irina Kazuša. Daži ir pilnīgi nepatiesi un absurdi, citi, pēc Kazušas teiktā, “vārdu savārstījums bezjēdzīgā secībā”. Atrodamas arī patiesības druskas, taču sulas iespējamā ietekme būtiski pārspīlēta. Līdzīgi komentē Veselības centra 4 gastroenteroloģe Ilona Vilkoite – seleriju sula nav slikts produkts, taču nav atrodami pētījumos balstīti dati par tādām īpašībām, kādas tai piedēvētas Instagram.

Arī uztura speciāliste Ksenija Andrijanova Gunas rakstīto sauc par “gudru vārdu savirknējumu, kas kopā neveido nekādu jēgu”. Viņa aicina cilvēkus neņemt vērā nevienu tā saukto ietekmētāju, kuram nav atbilstošas izglītības, kurš neizprot iegūtās informācijas avotus un neuzņemas atbildību par saviem padomiem.

Foto: Re:baltica

Zaļā garšauga brīnumspējas nav Gunas pašas izgudrojums, un sieviete to saviem sekotājiem arī neslēpj. Jautāta, kāpēc maldina ar zinātniski nepamatotiem ieteikumiem, viņa Re:Check raksta, ka tikai atsaucas uz uz grāmatu Medical Medium. Tā ir pseidozinātniska teorija, ko radījis pašpasludināts veselības guru Entonijs Viljamss no ASV.

Atšķirībā no Gunas, kura savā kontā neko necenšas pārdot, Viljamsam ticība seleriju sulai ir meistarīgi būvēts biznesa projekts. Kā izpētījis žurnāls The Atlantic, viņš interneta tirdzniecībā izplata ap 180 dažāda veida uztura bagātinātāju un pārtikas piedevu. Produktu popularitāti nodrošina intensīvs darbs sociālajos tīklos, kur katru iedvesmojošo uzrunu vai ierakstu pavada aicinājums pasūtīt kādu pulverīti, ekstraktu vai kapsulas. Vai vienu no viņa grāmatām. Atbalstītāju skaits strauji aug – pirms gada, kad par Viljamsu rakstīja The Atlantic, Instagram viņam bija viens miljons sekotāju, tagad – jau 2,2 miljoni. Facebook tīklā – gandrīz 3,5 miljoni. Medical Medium arī regulāri pārpublicē sev veltītos pateicības vārdus. Piemēram, nesen kāda anonīma “Medical Medium mamma” rakstījusi par savu mazo dēlu, kuram ir autisms un kurš šajos Ziemassvētkos negaidīti sācis runāt. Protams, pateicoties smago metālu detoksa kūrei, seleriju sulai un Viljamsa izplatītajām pārtikas piedevām. Autismu savos ierakstos piemin arī Guna. Taču, kā norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, nav neviena zinātniski pierādīta medikamenta, kas būtu efektīvs, ārstējot autisko spektru. To nedara arī seleriju sula, eļļas un citi produkti.

Seleriju sula dziedē miljonus, tā apgalvo Entonijs Viljams. Pašizdomātā teorija vairo viņa popularitāti un līdz ar to izredzes labi nopelnīt. Medical Medium interneta lapā stāstīts, ka sulu kā ārstniecisku līdzekli Viljamss cilvēkiem iesaka jau kopš 1975.gada, kad bija vēl bērns.
Seleriju sula dziedē miljonus, tā apgalvo Entonijs Viljams. Pašizdomātā teorija vairo viņa popularitāti un līdz ar to izredzes labi nopelnīt. Medical Medium interneta lapā stāstīts, ka sulu kā ārstniecisku līdzekli Viljamss cilvēkiem iesaka jau kopš 1975.gada, kad bija vēl bērns. Foto: Ekrānuzņēmums

Otra Viljamsa panākumu atslēga ir draudzība ar vairākām Holivudas zvaigznēm. Kustības mājaslapā dziednieku slavē, piemēram, Roberts de Niro un Silvestrs Stallone. Labu publicitāti viņa brīnumlīdzekļiem nodrošina Gvinetas Paltrovas populārais interneta izdevums Goop, kas arī pats ne reizi vien kritizēts par nepatiesiem un pat bīstamiem ieteikumiem veselības uzlabošanai. Piemēram, 2018.gadā Goop bija jāmaksā sods pēc aicinājuma pirkt un uz nakti ievietot vagīnā 66 dolārus vērtu kvarca olu, kas uzlabojot muskulatūru, hormonālo līdzsvaru un vairojot sievišķo enerģiju.

Gunai ar Viljamsu ir arī daudz kopīga. Ne vienam, ne otram nav medicīniskās izglītības. “Nepabeigts vēsturnieks un nepabeigts reklāmists,” par sevi raksta Guna, kura savus gandrīz 3000 sekotājus Instagram detalizēti izglīto par procesiem cilvēka smadzenēs, iekšējo orgānu darbību un imūnsistēmas īpatnībām. Arī Viljamss neslēpj, ka nav ārsts, taču viņam piemītot dabas dota dāvana sarunāties ar gariem un precīzi noteikt katram cilvēkam nepieciešamo dziedēšanas veidu. Tas esot atklājies, kad viņš četru gadu vecumā šokējis ģimeni, paziņojot, ka vecmāmiņai ir plaušu vēzis. Mediķi vēlāk šo faktu apstiprināja, teikts viņa interneta vietnē. Tagad viņš sevi dēvē par globālās seleriju sulas kustības aizsācēju.

Guna savukārt piesauc dievišķa uzdevuma pildīšanu, kalpošanu no brīvas sirds un atzīst, ka Medical Medium un seleriju sulai nav sakara ar zinātni. “Ne zinātniekiem, ne mediķiem nav ne jausmas, kā tieši strādā cilvēka ķermenis,” viņa raksta savā blogā, norādot, ka šī mācība “ir vēsts no Visuma”. Sarakstē ar Re:Check Guna pauž, ka nekad nevienam nav solījusi neko izārstēt, tikai dalās ar publiski pieejamu informāciju. “Tos, kas atļaujas domāt citādāk, visos laikos ir uzskatījuši par trakajiem. Tad nu es vienkārši esmu viens trakais jūsu acīs, kurš iedvesmo citus pievērsties sulām, augļiem un dārzeņiem.” Īsās sarakstes beigās viņa norāda: “Ar to arī beigšu. Savu dievišķo enerģiju nevēlos tērēt tik zemas vibrācijas žurnālistikā kā jūsējā.”

Seleriju sulas dzeršana iet kopā ar tradicionālās zobu kopšanas noliegšanu. “Ķīmisko zobu pastu” Guna aicina aizmest miskastē, jo fluors “uzkrājas organismā, sevišķi smadzenēs, samazina IQ, palielina Alcheimera risku un baro vīrusus”. Veselības centra 4 stomatoloģe Zane Bērziņa norāda, ka nav pētījumu, kas apstiprinātu Gunas rakstīto par fluora kaitīgumu.
Seleriju sulas dzeršana iet kopā ar tradicionālās zobu kopšanas noliegšanu. “Ķīmisko zobu pastu” Guna aicina aizmest miskastē, jo fluors “uzkrājas organismā, sevišķi smadzenēs, samazina IQ, palielina Alcheimera risku un baro vīrusus”. Veselības centra 4 stomatoloģe Zane Bērziņa norāda, ka nav pētījumu, kas apstiprinātu Gunas rakstīto par fluora kaitīgumu. Foto: Ekrānuzņēmums no Instagram

Tik nevainīgi viņas ieteikumi tomēr nav. Kāda no sekotājām komentārā pie Gunas ieraksta stāsta, ka neilgi pēc selerijas sulas kūres sākšanas viņai ļoti sācis sāpēt vēders. “Viss beidzās diezgan smagi, mēģinu šobrīd atveseļot vēderu. Jo beigās parastu pārtiku vairs nevarēju apēst,” raksta sieviete un pauž arī cerību, ka pēc vairākiem mēnešiem sulas dzeršanu varēs atsākt.

Cita sekotāja stāsta, ka dzērusi sulu katru rītu trīs mēnešus, līdz kļuvis slikti: “Ļoti slikta dūša, tā ka jāiet atgulties, jo tiešām neko nevar padarīt.” Viņa sulu dzērusi vēl vairākas nedēļas, līdz pārtraukusi, un sliktums pārgājis. “Tagad saprotu, ka tā ir attīrīšanās sastāvdaļa,” raksta sieviete un pauž apņēmību atsākt.

Arī Guna viņai iesaka turpināt, sakot, ka daudziem tā ir: “Sāc ar mazāku daudzumu. Iedzer 100 ml un skaties, būs sliktums vai ne. Un tad uzmanīgi vēro sevi un palielini devu.”

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu