ASV Senātā sākas impīčmenta prāva pret Trampu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

ASV Senātā ceturtdien sākusies impīčmenta prāva pret ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Sēdi vada senators Čaks Graslijs, kurš oficiāli ieaicināja zālē septiņus apsūdzības uzturētājus no Pārstāvju palātas.

ASV Kongresa Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētājs Ādams Šifs, kurš vada apsūdzības pusi, pēc tam nolasīja impīčmenta apsūdzības slēdzienu.

Aptuveni divas stundas pēc sēdes sākuma Senātā ieradīsies ASV Augstākās tiesas galvenais tiesnesis Džons Robertss, lai dotu zvērestu pirms impīčmenta prāvas vadīšanas. Pēc tam galvenais tiesnesis pieņems visu 100 senatoru zvērestu. 

Impīčmenta prāva pa īstam sāksies otrdien, kad Senāts kļūs par impīčmenta tiesu trešo reizi ASV vēsturē.

Ir gaidāms, ka impīčmenta prāva Senātā ilgs divas nedēļas.

Republikāņiem Senātā ir vairākums, tāpēc ir maz ticams, ka Kongresa augšpalāta varētu nobalsot par ASV 45.prezidenta atcelšanu no amata. Taču impīčmenta prāva var kaitēt Trampa reputācijai un negatīvi ietekmēt viņa izredzes tikt pārvēlētam prezidenta amatā novembrī.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi pagājušā gada septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par sava politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu