Kamēr līst, Austrālijā sāk apzināt ugunsgrēku postījumus

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lai gan ilgi gaidītais lietus ir palīdzējis nedaudz apslāpēt vairākus lielākos savvaļas ugunsgrēkus divos Austrālijas štatos, nedēļām ilgajos ugunsgrēkos iznīcināts Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules mantojuma sarakstā iekļauts mežs Sidnejas pievārtē.

Sausuma pārņemtajā Jaundienvidvelsas štatā, kuru Austrālijā visvairāk skāruši plašie savvaļas ugunsgrēki, piektdien tiek prognozēts līdz 50 milimetriem lietus, kas ir lielākais nokrišņu daudzums reģionā vairāku mēnešu laikā.

"Tas nenodzēsīs visus ugunsgrēkus, bet noteikti palēninās tos, un domāju, ka tas sniedz būtisku morālu uzmundrinājumu," piektdien televīzijas kanālam "Channel Seven" teicis Lauku ugunsdzēsības dienesta komisāra vietnieks Robs Rodžerss.

Viņš sacījis, ka kopš trešdienas vakara vismaz 10 milimetru lietus bijis katrā no lielāko savvaļas ugunsgrēku pārņemtajiem reģioniem, jo īpaši štata dienvidos vietās, kur ir visgrūtāk piekļūt.

Jaundienvidvelsas štatā piektdien bija gandrīz 80 aktīvu savvaļas ugunsgrēku, bet visiem tiem izsludināts zemākais trauksmes līmenis.

Savukārt Viktorijas štatā aktīvi 17 ugunsgrēki, bet tikai vienam izteikts brīdinājums par tūlītēju evakuāciju. Ceturtdien zibens izraisīja dažus jaunus ugunsgrēkus, informēja ugunsdzēsības dienesti.

Pašlaik cīņu pret savvaļas ugunsgrēkiem turpina 1700 ugunsdzēsēju Jaundienvidvelsas štatā un 1500 ugunsdzēsēju Viktorijas štatā.

Šajā savvaļas ugunsgrēku sezonā, kas sākās neierasti agri jau septembrī, ir izdegušas plašas teritorijas Pasaules mantojuma sarakstā iekļauto mežu, apstiprināja štata valdības amatpersona.

"Lai gan ir pāragri pārliecinošiem apgalvojumiem, ugunsgrēki ar dažādu intensitāti ir skāruši apmēram 80% no Zilo kalnu Pasaules mantojuma teritorijas," ziņu aģentūrai DPA piektdien sacīja Jaundienvidvelsas Rūpniecības un vides plānošanas departamentā.

Austrālijas meža ugunsgrēkos, kam ilguma un intensitātes ziņā nav precedenta - nodeguši 2000 māju, izdegušas 10 miljonus hektāru lielas platības, kopš septembra dzīvību zaudējuši 28 cilvēki un, kā tiek lēsts, miljoniem dzīvnieku - arī no Latvijas savu palīdzīgo roku sniegt bija gatavs doties vetārsts Jānis Beinarts, lai palīdzētu saviem kolēģiem Austrālijā glābt dzīvniekus. Kā veicās, skaties video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu