ASV militārais kuģis šķērsojis Taivānas šaurumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV militārais kuģis izgājis caur Taivānas šaurumu, piektdien paziņoja Taivānas Aizsardzības ministrija, apstiprinot pirmo šāda veida braucienu, kopš salas prezidenta vēlēšanās uzvarēja līdzšinējā tās līdere, kas atbalsta virzību uz neatkarību.

Militārais kuģis bija "ikdienas misijā", norādīja ministrijā. Kuģis šķērsoja šaurumu, kas atdala autonomo salu no kontinentālās Ķīnas.

Ūdensceļā savu aprīkojumu izvietojušas abas puses, un Ķīna jebkādu šauruma šķērsošanu uzskata par savas suverenitātes pārkāpumu.

ASV un daudzas citas valstis šaurumu uzskata par starptautiskajiem ūdeņiem, un ASV regulāri veic tā dēvētās operācijas kuģošanas brīvībai, lai apliecinātu savu viedokli.

Pagājušajā nedēļas nogalē Taivānā notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarēja līdzšinējā salas līdere Cai Inveņa.

Vēlēšanu rezultāts tiek uzskatīts par pārliecinošu neveiksmi Ķīnas kampaņai izolēt salu.

Ķīnas vadība nav slēpusi, ka vēlas Cai aiziešanu no amata, jo viņa un viņas partija atsakās atzīt valsts politiku, ka Taivāna ir daļa no "vienas Ķīnas".

Cai pārvēlēšana amatā saniknojusi Ķīnu, kura brīdinājusi neveikt pasākumus, kas varētu salu tuvināt formālai neatkarībai.

2016.gadā, kad Cai kļuva par pirmo sievieti Taivānas prezidenta amatā, viņas pārstāvētā Demokrātiskā progresīvā partija parlamentā izcīnīja pārliecinošu vairākumu.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis.

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pasludinājusi mērķi atgūt zaudēto salu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu