Atlaistajiem LDz darbiniekiem sola piemeklēt piemērotākās vakances

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) atlaistajiem VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) darbiniekiem piedāvās viņiem piemērotākās vakances, nepieciešamības gadījumā dodot iespēju arī pārkvalificēties, paaugstināt kvalifikāciju vai apgūt jaunu profesiju, aģentūrai LETA pavēstīja aģentūras pārstāve Signe Bierande.

NVA pārstāve norādīja, ka aģentūra ir saņēmusi LDz paziņojumu par plānoto kolektīvo atlaišanu. Aģentūra sazināsies ar LDz un aicinās uzņēmuma vadības pārstāvjus apspriest bezdarba riskam pakļautajiem darbiniekiem nepieciešamo palīdzību atlaišanas gadījumā. 

Pēc viņas teiktā, aģentūra ir gatava izstrādāt īpašu pakalpojumu piedāvājumu LDz plānotās darbinieku atlaišanas gadījumā.

Atlaistajiem darbiniekiem NVA piedāvās tādus pakalpojumus kā individuālās vai grupu informatīvās konsultācijas, tikšanos ar potenciālajiem darba devējiem, konkurētspējas paaugstināšanas pasākumus un karjeras konsultācijas. Līdztekus aģentūra sniegs informāciju par aktualitātēm un vakancēm darba tirgū.

Bierande skaidroja, ka patlaban aģentūras datu bāzē ir reģistrētas 28 019 aktuālās vakances. NVA sola atlaistajiem darbiniekiem piedāvāt viņiem piemērotākās vakances. 

Ja būs nepieciešams, atlaistajiem darbiniekiem tiks piedāvātas arī pārkvalifikācijas, kvalifikācijas paaugstināšanas vai jaunas profesijas apguves iespējas ar NVA atbalstu, iesaistoties profesionālajā vai neformālajā apmācībā.

Darba zaudēšanas gadījumā LDz bijušie darbinieki tiks aicināti reģistrēties bezdarbnieka vai darba meklētāja statusa iegūšanai. To var izdarīt gan NVA filiālēs, gan elektroniski valsts pārvaldes pakalpojumu portālā "www.latvija.lv".

NVA atgādina, ka lēmumu par bezdarbnieka vai darba meklētāja statusa piešķiršanu, ja persona atbilst visiem kritērijiem bezdarbnieka statusa iegūšanai, NVA pieņem vienas darba dienas laikā. 

Lēmumu līdztekus ar informāciju par bezdarbnieka tiesībām un pienākumiem aģentūra nosūtīta klientam rakstiski. Bierande norādīja, ka tajā tiek norādīta arī diena, kurā personai jāierodas NVA filiālē klātienē un jāsniedz ziņas par darba meklēšanas aktivitātēm statusa iegūšanas pirmajā mēnesī, lai kopā ar NVA darbinieku izstrādātu individuālo darba meklēšanas plānu un noteiktu tās aktivitātes, kas veicinās iekļaušanos darba tirgū.

Jau vēstīts, ka LDz līdz šā gada beigām plāno pārtraukt darba tiesiskās attiecības ar aptuveni 1500 darbiniekiem, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Ella Pētermane. 

Viņa norādīja, ka 2019.gads gan koncernam, gan visai Latvijas transporta un tranzīta nozarei ir bijis satricinājumiem bagāts - gan fosilo izejvielu cenu samazinājuma globālajos finanšu tirgos un attiecīgi mazāka to pārvadājumu apmēra dēļ, gan arī reģiona ekonomiskās un politiskās situācijas dēļ ir pieredzēts būtisks ienākošo un izejošo kravu apmēra samazinājums.

LDz valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs pauda, ka, ņemot vērā pašreizējās un arī prognozējamās starptautisko kravu pārvadājumu tendences, LDz pārskata arī visus tehnoloģiskos procesus, lai maksimāli efektīvi nodrošinātu pamatfunkciju - dzelzceļa transporta infrastruktūras uzturēšanu atbilstoši visiem Latvijas un starptautiskajiem drošības un kvalitātes standartiem.

Turklāt, ņemot vērā kravu pārvadājumu negatīvās tendences un nepieciešamību būtiski paaugstināt LDz saimnieciskās darbības efektivitāti, tādējādi stabilizējot uzņēmumu, līdz ar uzņēmuma pamatdarbības nodrošināšanas izmaksu būtisku samazinājumu, uzņēmums līdz 2020.gada beigām plāno pārtraukt darba tiesiskās attiecības ar aptuveni 1500 darbiniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu