Aptauja: Latvijas iedzīvotājiem, izvēloties savu mājokli, būtiskākā ir funkcionalitāte un minimālisms

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Lielākais nekustamo īpašumu attīstītājs Latvijā Bonava Latvija sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veica aptauju ar mērķi noskaidrot Latvijas iedzīvotāju vērtības un kritērijus, kas ir īpaši būtiski sava mājokļa izvēlē. Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 1000 respondentu, iedzīvotāji kā galvenos kritērijus, pēc kuriem izvēlas savus mājokļus, minēja tieši funkcionalitāti un minimālismu.

Aptauja rāda, ka būtiskākais faktors mājokļa izvēlē, ko atzīmēja 91% aptaujāto, ir mājīgums, bet nozīmīgi izvēles kritēriji Latvijas iedzīvotāju vidū ir arī funkcionalitāte (88%) un minimālisms (85%). 77% jeb 753 aptaujāto atzina, ka dzīvesvietas izvēlē ir svarīgi, lai tā atrastos tuvu pilsētas sabiedriskajai dzīvei, tajā pašā laikā cilvēki vēlas dzīvot tālāk no pilsētas centra un tuvāk dabai (68%). Tas savukārt liecina, ka cilvēki dod priekšroku dzīvot no dinamiskā galvaspilsētas centra attālākos rajonos – vienlaikus tādos, kuros ir iespējams ērti nokļūt centrā, kā arī vajadzības gadījumā viegli un ērti izbraukt no pilsētas.

Foto: Publicitātes foto

Aptaujātie atzina, ka svarīgi ir arī, lai ēka vai ēku komplekss ir norobežots no apkārtnes (65%), kā arī lai būvniecības procesā tiktu izmantoti dabīgi, videi draudzīgi, bet līdz ar to arī dārgāki materiāli (65%). Vienlaikus Latvijas iedzīvotājiem ir būtiski, ka dzīvojamā platība ir mazākas kvadratūras (75%), jo tās uzturēšana ne tikai īstermiņā, bet vēl nozīmīgāk ilgtermiņā prasa zemākas izmaksas.

INFOGRAFIKA

Foto: Bonava Latvija un SKDS pētījums

“Šis pētījums atklāja, ka Latvijas iedzīvotāji attiecībā uz sava mājokļa izvēli un vērtībām, kas ļauj izbaudīt pilnvērtīgu dzīvi sakoptā apkārtējā vidē, ir līdzīgi saviem Skandināvijas kaimiņiem. Latvijas iedzīvotāji savās izvēlēs ir praktiski un vienlaikus arī prasīgi, jo vēlas dzīvot labiekārtotā vidē, kas ir gan nostatus no pilsētas centra, gan arī vienlaikus pietiekami tuvu sabiedriskajai dzīvei,” skaidro pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

“”Bonava Latvija” ilgtermiņa mērķis ir radīt mājvietas, kurās cilvēkiem ir tiešām patīkami dzīvot, labiekārtojot teritorijas un revitalizējot novecojušo dzīvojamo fondu galvaspilsētā. Mēs radām iespēju tikt pie jauniem mājokļiem arvien lielākam cilvēku skaitam – mājas mūsu projektos ir atraduši jau teju 4000 cilvēku, apliecinot to, ka jauni, mūsdienīgi dzīvokļi ir plašam iedzīvotāju lokam pieejami. Sadarbībā ar pētījumu centru SKDS vēlējāmies noskaidrot, kādi mājokļa izvēles faktori ir būtiski tieši mūsu sabiedrībai. Šobrīd turpinām aktīvi būvēt Rīgai nozīmīgus mājokļu projektus, radot pilnībā jaunus, labiekārtotus un apzaļumotus kvartālus, kas dzīvē iemieso pētījumā atklātos mājokļa izvēles kritērijus – funkcionalitāti, praktiskumu, kvalitāti. Kā rāda šis pētījums, Latvijas iedzīvotāji nealkst pēc luksusa. Tieši otrādi – mūsu cilvēki vēlas dzīvot modernos, funkcionālos un cenas ziņā pieejamos mājokļos, un esam patiesi gandarīti, ka šo cilvēku vajadzības varam apmierināt,“ stāsta Bonava Latvija valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš.

"Bonava Latvija" īsteno gan ekonomiskā, gan biznesa segmenta mājokļu attīstīšanu, būvniecību un pārdošanu Rīgā saskaņā ar augstākajiem skandināvu kvalitātes un funkcionalitātes standartiem. Attīstot projektus tādās Rīgas apkaimēs kā Teika, Purvciems, Ķengarags, Dreiliņi un Centrs, "Bonava Latvija" nodrošina mūsdienīgu un Rīgas iedzīvotājiem pieejamu alternatīvu novecojušajam dzīvojamajam fondam. Kopumā būvniecības stadijā 2020. gadā būs 1100 dzīvokļi 6 projektos, no kuriem līdz gada nogalei plānots pabeigt 450 dzīvokļu būvniecību.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu