Eksperts: nekustamo īpašumu tirgū aktuāli kompakti mājokļi

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pašlaik nekustamo īpašumu tirgus Latvijā ir samērā aktīvs, vērojama veselīga izaugsme ~10% apmērā, vēsta Swedbank.

Dzīvokļu segmentā arvien vairāk iedzīvotāju dod priekšroku jaunajiem projektiem jeb tādiem, kas ekspluatācijā nodoti 2017. vai 2018. gadā (pieaugums par četriem procentpunktiem). Starp jaunu mājokļu pircējiem ir jaunie speciālisti, kas ir sava pirmā mājokļa meklējumos, un ģimenes, kas plāno pieaugumu, un tām ir radusies vajadzība pēc plašākas dzīves telpas. Vēl citi izskata iespējas iegādāties dzīvokli vecākiem vai kā investīciju, kas nestu peļņu nākotnē. Kādas ir spilgtākās mājokļu iegādes tendences, iezīmē Latvijas lielākā nekustamo īpašumu attīstītāja mājokļu segmentā “Bonava Latvija” pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša.

Pieprasīti ir ekonomiskās klases dzīvokļi jaunajos projektos 

Šobrīd sasniegts vēsturiski lielākais pirkumu īpatsvars jaunajos daudzdzīvokļu projektos – 30%, liecina Swedbank publiskotā informācija. Vienlaikus Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka dzīvojamā fonda atjaunošanās norit lēni – tikai 11−14% mājokļu ir uzcelti pēc neatkarības atjaunošanas. Tas nozīmē, ka pieprasījums pēc dzīvokļiem jaunajos projektos ir un arī turpinās būt samērā augsts. “Redzam, ka lielākā aktivitāte vērojama tieši ekonomiskās klases segmentā. Šie dzīvokļi tiek izpirkti ļoti ātri, vairumam projektu esot būvniecības stadijā. Šogad “Bonava Latvija” mērķis ir pabeigt 450 dzīvokļu būvniecību, turpinot tādu vērienīgu mājokļu projektu attīstību Rīgā kā “Krasta kvartāls” Krasta rajonā, “Pagalms 2.0” un “Fjordi” un “Dreilinga mājas” Dreiliņos, kā arī uzsākot jaunu mājokļu projektu attīstību Imantā un Ziepniekkalnā,” saka “Bonava Latvija” pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša.

Funkcionalitāte, funkcionalitāte un vēlreiz funkcionalitāte

Šobrīd modē ir gudri izmantota dzīvojamā telpa. Platības aizvien vēl ir nepieciešamas, īpaši ģimenēm ar bērniem, taču cilvēki arvien rūpīgāk izvērtē liela dzīvokļa nepieciešamību un izvēlas funkcionāli plānotu dzīvokli ar efektīvu telpu izkārtojumu. Piemēram, tendence ir iegādāties mazāku, bet trīsistabu dzīvokli, nevis lielāku divistabu dzīvokli. Jāņem vērā, ka cilvēku skaitam mājsaimniecībā ir tendence samazināties. “Iegādājoties īpašumu, cilvēki nopietni vērtē, kādas būs tā ekspluatācijas izmaksas, un nevēlas pārmaksāt par kvadrātmetriem, ko tie neizmanto, piemēram, par gariem koridoriem. Tiek izskatīts arī mājokļa plānojums – lai nav pārāk šauras sienas vai daudz logu visās plaknēs, kas būtiski sarežģī mēbeļu izvietojumu,“ stāsta Kaspars Ekša. Pērkot dzīvokli, īpašu uzmanību pircēji velta arī papildu funkcionālajām iespējām – vai ir pieejamas atsevišķas telpas mantu glabāšanai un vai dzīvoklim ir balkons. “Bonava Latvija” mājokļu projekti top saskaņā ar augstajiem skandināvu kvalitātes un funkcionalitātes standartiem. Tas nozīmē to, ka “Bonava Latvija” mājokļos ir papildu telpas ārpus dzīvokļa, kuras ikviens iemītnieks var izmantot, ieskaitot individuālas noliktavas telpas, slēdzamas koplietojamās telpas bērnu ratiņu un velosipēdu novietošanai. Tāpat katram dzīvoklim ir balkons un atsevišķos mājokļu projektos – pirmā stāva iedzīvotājiem ir arī dārziņš.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu