Nervus kutinoša akrobātika uz slidām: “Cirque du Soleil” jaunā izrāde “Crystal”

Gerda Pulkstene
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Arī šogad Latvijā "Arēnā Rīga" sagaidījām slavenās cirka trupas “Cirque du Soleil” akrobātus ar jauno izrādi uz ledus “Crystal”. Ar ko šogad akrobāti lika aizrauties skatītāju elpai? Ieskatījāmies arī mēs. 

“Cirque du Soleil” saviem skatītājiem 35 gadu laikā parādījis vairākus desmitus dažādu stāstu, bet šis ir pirmais, kura notikumi risinās uz ledus!

Un tad viņš meta akrobātisku salto un… piezemējās uz slidām!

Ņemot vērā to, ka šovs norisinās uz ledus, top skaidrs, ka šajā izrādē ikvienam tā dalībniekam jāmāk slidot. Turklāt ne jau tikai slidot, bet to darīt izcili, ar akrobātiskiem trikiem, kurus vērojot aizraujas elpa un sagriežas galva.

Pieļauju, ka  šīs izrādes veidotājiem tas bija liels izaicinājums - atrast  teicamus slidotājus ar drosmīgu vēlmi to darīt kaskadieru triku līmenī.

Viens no tiem ir trapeces akrobāts Žeroms Sordijons, kas "Cirque du Soleil" strādā jau divus gadus un atzīst, ka akrobātika uz ledus atšķiras no viņa ierastajiem trikiem, jo  jāizpilda ar slidām kājās un nepieciešams veiksmīgi piezemēties uz ledus. Tad varat vien iedomāties,

cik reizes skatītājiem aizraujas elpa, kad esi liecinieks akrobātiskam lēcienam, kam jābeidzas, nostājoties stabili uz šauriem slidu asmeņiem.

Starp citu, šajā trupā pat mūziķi, kuri “dzīvajā” skatītājiem spēlē izcilus skaņdarbus (tostarp arī Beyonce, SIA un U2 dziesmas), prot to darīt uz slidām!

Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Nesaprastā pusaudze krāšņā domu aizspogulijā

Stāsts ir par pusaudzi Kristālu, kura piedzīvo vecumu, kad ar vecākiem mierīgi sarunāties  kļūst grūti un ik uz soļa pavada doma, ka tevi neviens nesaprot. Kādā negadījumā meitene ielūst ledū un nonāk citā pasaulē. Tā ir sava veida zemūdens aizspogulīja, kur viss it kā ir un vienlaikus nav kā parasti.

Tā ir vieta, kur meitene pati var veidot notikumus un viņas fantāzijas  realizējas.

“Lielākā daļa šova notiek galvenās varones Kristālas izmainītajā zemapziņas pasaulē. Ar alegorijām vēlējāmies parādīt, ka cilvēkam būtu jāielūkojas dziļi sevī, jāapzinās gan savas labās, gan sliktās īpašības, un tad viņš būs spējīgs sniegt labo pasaulei sev apkārt,” stāsta režisore, akrobātisko performanču dizainere Šana Kerola.

Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Kas tad šo izrādi padara tik spilgtu, košu un neatvairāmu?

Izrādē tiek izmantoti interaktīvie video, kas reaģē uz slidotājiem un mainās līdzi slidotāju darbībām. To nodrošina 28 videoprojektori.

Šova režisors Sebastjens Soldevila stāsta par savu redzējumu: “Mēs gribējām radīt paši savu estētiku. Dažbrīd izvēlējāmies vairāk vintāžas, 20. gadsimta sešdesmito gadu stilu un kaut ko neprātīgāku, dažbrīd kaut ko futūristiskāku, izmantojot līnijas un minimālisma stilu. Visas šovā atainotās pasaules eksistē Kristālas prātā, tādēļ nolēmām, ka šāda mainīga scenogrāfija būs piemērota.”

Izrāde atgādina to, kā ir brīnīties... Noteikti apmeklējiet ar bērniem!

Izrāde patiešām šķita krāšņa, pārdomāta, un “Cirque du Soleil ” trupas akrobātiskās sagatavotības līmenis ir nepārspējams. Daži viņu veiktie triki lika uz vairākām sekundēm aizrauties elpai, kā arī veiksmīgs iznākums radīja dabisku vēlmi aplaudēt un ar ovācijām. Aizvien nav saprotams, kā, metot gaisā salto, var piezemēties tik perfekti vai kā, aktīvi slidojot, var paralēli veikt sarežģītus žonglēšanas trikus! Atbildes nav, ir tikai apbrīns, un, jā, tu atceries, kā ir patiešām brīnīties. Noteikti iesaku apmeklēt izrādi ar ģimeni, īpaši bērni novērtēs šo brīnumu pilno šovu. 

Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

3 interesanti fakti par izrādi

1. "Crystal" šova trupā kopā ir aptuveni 100 cilvēku, tajā skaitā 43 mākslinieki, trīs mūziķi, viens klauns un visdažādākie tehniskie darbinieki. Lai pārvadātu visus tērpus, skatuves aprīkojumu un dekorācijas, ir nepieciešama 21 kravas automašīna.

2. Izrādei līdzi brauc arī savs kostīmu mākslinieks ar komandu, kurš rūpējas par 2000 tērpu vienībām. Lai tos pareizi koptu, trupa ceļo ar sešām veļas mazgājamajām mašīnām un diviem žāvētājiem. Darbiniekiem un māksliniekiem ir izveidots pat speciāls veļas mazgāšanas grafiks.

3. Lai radītu izrādi CRYSTAL, kopā pulcēti cilvēki no 25 valstīm, kuri daudzus mēnešus ir prom no savām mājām, lai vairāku mēnešu garumā apceļotu neskaitāmas ledus arēnas visā pasaulē.

"Cirque du Soleil" ir leģendārs cirks bez dzīvniekiem

"Cirque du Soleil" ir mūsdienīgs cirks no Kanādas un tiek uzskatīts par lielāko teatrālo priekšnesumu ražotāju pasaulē! Tā uzvedumi tiek veidoti, izmantojot dažādus cirka mākslas žanrus un idejas, kas aizgūtas no visas pasaules. Tas pārsteidz ar dažādību un modernu pieeju. Cirka dibinātājs un vadītājs Gijs Lalibertē (Guy Laliberté) ir plaši pazīstams pasaulē, sākotnēji tieši pateicoties "Cirque du Soleil" radīšanai un sasniegumiem. Šodien G. Lalibertē ir pat sava zvaigzne prestižajā Holivudas bulvāra zvaigžņu alejā.

"Cirque du Soleil" var lepoties ar 1300 izpildošajiem māksliniekiem, kuri pārstāv vienpadsmit dažādas nacionalitātes un gandrīz 50 valstis!

Talanti no visas pasaules sapņo kļūt par šīs trupas dalībniekiem, tas ir īsts sasniegums. Aptuveni 40% izpildošo mākslinieku ir bijušie profesionālie sportisti – vingrotāji, kā arī pasaules un pat olimpiskie čempioni. Šā brīža sastāvs lepojas ar kopumā iegūtām 17 olimpiskajām medaļām! Šiem cilvēkiem cirks ir ne tikai māksla, bet arī dzīvesveids, kurā izpaust savu emocionālo un intelektuālo pasauli caur kustību. Turklāt ir vēl viens fakts saistībā ar cirka sastāvu, ar kuru lepoties, -

"Cirque du Soleil" nav un nekad nav uzstājušies dzīvnieki.

Uzzini vairāk par Cirque du Soleil šeit.

Izrādes aizkulišu foto:

"Cirque du Soleil" izrādes varēsim vērot līdz pat 19. janvārim - darbdienās 20:00 vakarā, savukārt šajās brīvdienās tiks rādītas pat divas izrādes dienā. Biļetes vēl ir pieejamas "Biļešu servisa" kasēs un tiešsaistē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu