Putins Berlīnē apmeklēs Lībijas miera konferenci (4)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vladimirs Putins
Vladimirs Putins Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdien Berlīnē apmeklēs starptautisko konferenci par Lībijas miera procesu, paziņojis Kremlis. 

Konferencē plānots runāt par dažādiem uzskatiem, kā panākt "zvērību izbeigšanu, karojošo pušu samierināšanu un sākt plašu politisko dialogu Apvienoto Nāciju Organizācijas vadībā", lasāms Kremļa piektdien izplatītajā paziņojumā. 

Gaidāms, ka Vācijas kancleres Angelas Merkeles organizēto konferenci apmeklēs arī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un Francijas prezidents Emanuels Makrons. 

Jau ziņots, ka Tripolē bāzētās ANO atzītās valdības vadītājs Fajezs as Sarradžs šonedēļ sarunās Maskavā parakstīja vienošanos par pamieru, bet militārais komandieris feldmaršals Halifa Haftars, kurš atbalsta Tubrukā bāzēto valdību, pameta Krievijas galvaspilsētu šo dokumentu neparakstot.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). Pastāv spēcīgas aizdomas, ka arī Krievija atbalsta Haftara spēkus, lai gan Maskava noliedz, ka tai būtu kāda loma Lībijas konfliktā.

Situācija Lībijā saasinājās pagājušajā gadā, kad Haftara spēki aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Konfliktu sarežģījusi ārvalstu spēku iejaukšanās, arī AAE un Krievijas algotņi, kas atbalsta Haftaru.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu