Streika dēļ Parīzē slēgts Luvras muzejs

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Luvras muzejs Parīzē piektdien ir slēgts, jo tā streikojošie darbinieki, kas piedalās protesta akcijā pret valdības plānoto pensiju reformu, bloķējuši ieeju muzejā, paziņojusi tā vadība.

Simtiem vīlušos apmeklētāju pulcējās pie pasaulē visvairāk apmeklētā muzeja ieejas. Daži pat izteica aizskarošas piezīmes streikojošajiem Luvras darbiniekiem.

Piektdien muzeja vadība informēja, ka cilvēkiem tiks atdota nauda par iegādātajām biļetēm, bet muzejs savas durvis varētu atkal atvērt jau vēlāk piektdien, ja streikotāji izklīdīs.

Luvra, kuru pērn apmeklējuši 9,6 miljoni cilvēku, jau decembrī streika dēļ slēdza vairākas ekspozīcijas.

Muzeja darbinieki streikam pievienojās, atsaucoties arodbiedrību līderu centieniem paplašināt pretestību pensiju reformai, kas jau izraisījusi gadu desmitos ilgāko transporta darbinieku streiku.

Arodbiedrības mēģina piešķirt protestiem jaunu sparu, jo streiki, kas turpinās gandrīz pusotru mēnesi, sāk jau noplakt. Nacionālā dzelzceļa kompānija SNCF informējusi, ka piektdien streiko vien 4,6% tās darbinieku.

Ceturtdien visā valstī ap 187 000 cilvēku piedalījās sestajā ielu protesta akcijā, liecina Iekšlietu ministrijas dati. Līdzīgā akcijā 10.janvārī protestu dalībnieku skaits sasniedza 452 000.

Francijas prezidents Emanuels Makrons vēlas ieviest universālu pensiju sistēmu, kas nomainīs pašreizējos 42 "īpašos režīmus", ko bauda dažādās nozarēs strādājošie, sākot ar dzelzceļniekiem un enerģētikas sektorā strādājošajiem un beidzot ar advokātiem un Parīzes opernama darbiniekiem.

Šīs atsevišķās sistēmas attiecīgajā nozarē strādājošajiem bieži garantē lielākas pensijas un agrāku pensionēšanos.

Taču arodbiedrības norāda, ka reformas ietekmēs arī miljoniem strādājošo privātajā sektorā, spiežot tos strādāt arī pēc 62 gadu vecuma sasniegšanas, ja tie vēlēsies saņemt pilnu pensiju, kas savulaik tiem apsolīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu