Par spiegošanu Krievijas labā notiesātam Lietuvas pilsonim atstāj spēkā septiņu gadu cietumsodu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Lietuvas Apelācijas tiesa piektdien atstāja spēkā septiņu gadu cietumsodu par spiegošanu Krievijas labā pērn notiesātajam Krievijā dzimušajam Lietuvas pilsonim Romānam Šešelim.

Klaipēdas apgabaltiesa 2019.gada 3.aprīlī lēma, ka Šešelim, kas vācis datus par NATO karakuģiem, kompāniju "Klaipedos nafta" un citiem objektiem, cietumā jāpavada septiņi gadi.

Apsūdzētais savu vainu toreiz tiesā neatzina un lūdza viņu attaisnot, sacīdams, ka nekādus uzdevumus no Krievijas izlūkdienesta nav saņēmis, taču tiesa norādīja, ka viņš ne tikai saņēmis uzdevumu spiegot, bet to arī pildījis, veicot konkrētas spiegošanas darbības.

Vēlāk Šešelis spriedumu pārsūdzēja, taču Apelācijas tiesa secinājusi, ka nav nekāda iemesla apšaubīt zemākās instances tiesas spriedumu, jo izmeklēšanā savāktie pierādījumi ir pietiekami, lai atzītu, ka viņš tiešām spiegojis. 

Saskaņā ar Lietuvas Ģenerālprokuratūras sniegto informāciju Šešelis, kas dzimis un ilgu laiku nodzīvojis Krievijā, laikā no 2015. līdz 2017.gadam vācis un nodevis Krievijas izlūkošanas organizācijai to interesējošu informāciju par Lietuvas Bruņoto spēku Jūras spēkiem, NATO karakuģiem un tajos transportēto militāro tehniku, kā arī objektiem Klaipēdā un Klaipēdas jūras ostā, ieskaitot objektus, kuriem ir stratēģiska nozīme no Lietuvas nacionālās drošības viedokļa.

Cita starpā viņš vācis informāciju par Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināli, kompāniju "Klaipedos nafta", šo objektu infrastruktūru, rezervuāriem, drošības sistēmām un pārmaiņām tajās. Dati par viņa iespējamo nelikumīgo darbību iegūti pretizlūkošanas operācijas gaitā.

Prokuratūra uzsvēra, ka Šešelis nav vācis un nodevis tālāk slepenus dokumentus, taču viņa darbība uzskatāma par noziedzīgu, jo viņš darbojies ārvalsts izlūkošanas organizācijas uzdevumā. Tiesībsargājošajām iestādēm ir dati, ka apsūdzētajam bijis dots uzdevums iedibināt draudzīgus kontaktus ar Lietuvas Bruņoto spēku Jūras spēku pārstāvjiem un iemantot viņu uzticēšanos, bet tiesa cita starpā ņēma vērā, ka uzdevumos pieminētās personas saskaņā ar lietas materiāliem nav savervētas.

Notiesātā advokāts Arūns Marcinkevičs paziņojis, ka spriedums tiks pārsūdzēts Augstākajā tiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu