Daudzviet Latvijā notiks barikāžu atceres pasākumi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Pirmdien plkst.17 Liepājas muzeja filiāles "Liepāja okupāciju režīmos" pagalmā K. Ukstiņa ielā 7/9 notiks 1991.gada janvāra barikāžu atceres pasākums, kas šogad veidots kā Vienotības un karogu diena, informēja Liepājas muzeja filiāles "Liepāja okupāciju režīmos" vadītāja Sandra Šēniņa.

Tādējādi simboliski tiek uzsvērts, ka 1919.gada Pirmā Liepājas kājnieku pulka atjaunotais karogs ceļ vēstures tiltu no cīņām Latvijas Neatkarības karā caur barikādēm uz šodienu kā apliecinājumu kopības sajūtai vienoti sargāt Latviju.

Pasākumā ar saviem karogiem piedalīsies Liepājas garnizonā dislocētās Nacionālo bruņoto spēku vienības, mācību iestādes, jaunsargu vienības, nacionāli patriotiskās organizācijas un citi.

Pasākumā uzrunas teiks Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA), Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla, nacionālpatriotisko organizāciju koordinators Juris Raķis un Zemessardzes 44.bataljona komandieris pulkvežleitnants Vilmārs Vecvagaris, kurš pieņems jauno zemessargu zvērestu, norādīja Šēniņa.

Savukārt Liepājas Liedaga vidusskolas direktora vietniece Baiba Bolšteina pastāstīs par 8.-11.klašu skolēnu projekta "Barikāžu uguns liesmās" norisi un sveiks uzvarētājus. Pasākumu vadīs Emīls Dreiblats. 

Šēniņa informē, ka klātesošajiem būs iespēja sildīties pie ugunskuriem, malkojot tēju un nogaršot biezputru, ko gatavos Liepājas Valsts tehnikuma audzēkņi, kā arī pasākumā ar muzikāliem priekšnesumiem uzstāsies Jānis Buķelis, Henrijs Silenieks un Liepājas grupa "NE’zāle".

Kocēnu novads

Pieminot barikāžu laika notikumus, šodien plkst.12.15 Kokmuižas pils parterā pie saules pulksteņa tiks iedegts piemiņas ugunskurs, informēja Kocēnu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Upīte.

Kopā ar Kocēnu novada pašvaldības pārstāvjiem pasākumā piedalīsies Kocēnu pamatskolas un pirmsskolas izglītības iestādes "Auseklītis" audzēkņi, kā arī Kocēnu 38.skautu vienība. Plānots, ka ugunskurs degs visas dienas garumā, un ikviens ir aicināts vienoties atceres liesmas uzturēšanā, pieliekot savu pagali.

Līdztekus šodien plkst.12.30 Dikļu kultūras centrā tiks demonstrēta dokumentālā filma "Barikāžu stāsti", ko veido 167 cilvēku izstāstītās atmiņas par 1991.gada barikāžu laika notikumiem.

Pasākumus var apmeklēt bezmaksas.

Rīga

Šodien Rīgā notiks 1991.gada janvāra barikāžu dienām veltīti pasākumi, kas sāksies ar piemiņas ugunskura iedegšanu plkst.10 Doma laukumā, informēja pasākumu organizatori.

Ugunskuru iedegšanā piedalīsies arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (V), Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), Saeimas deputāti, aizsardzības nozares vadība un citas amatpersonas.

Barikāžu laikā bojā gājušo atdusas vietās Rīgas Otrajos Meža kapos plkst.10 ziedus noliks iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) un iekšlietu dienestu vadība, bet plkst.11.30 to darīs Saeimas deputāti.

Pēc ziedu nolikšanas Ģirģens 1991.gada barikāžu muzejā tiksies ar barikāžu laikā pret Iekšlietu ministriju vērstajā bruņotajā uzbrukumā cietušajiem darbiniekiem, bojā gājušo milicijas darbinieku Sergeja Konoņenko un Vladimira Gomanoviča ģimenes locekļiem un barikāžu dalībniekiem.

Savukārt plkst.14 notiks ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa un barikāžu laikā kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā. Tajā piedalīsies arī valsts augstākās amatpersonas.

Pie Saeimas ēkas plkst.15.30 tiks iekurs atmiņu ugunskurs, pie kura dalīties atmiņās tiek aicināti mediju pārstāvji, kuri tolaik strādāja radio, televīzijā, drukātajā presē un atspoguļoja tautas nevardarbīgo pretošanos vēsturiskajās janvāra dienās. 

Pasākums par godu 1991.gada janvāra notikumu atcerei turpināsies Saeimas nama Sarkanajā zālē, kur barikāžu žurnālistus uzrunās Saeimas priekšsēdētāja. Ar saviem atmiņu stāstiem dalīsies Augstākās Padomes deputāte, tagad 4.maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka, kā arī režisors Zigurds Vidiņš, kurš barikāžu laiku iemūžinājis vairākās filmās.

Piemiņas pasākumu izskaņā plkst.19 Rīgas Domā notiks koncerts "Piesaukšana".

Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs.

Barikādes Rīgā sāka celt 1991.gada 13.janvāra vakarā. To mērķis bija aizsargāt Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. 16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība, tomēr asiņainākie notikumi risinājās 20.janvārī, kad OMON mēģināja ieņemt Iekšlietu ministrijas ēku. Līdztekus apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Vairāku barikāžu laikā mirušo atdusas vietas patlaban atrodas Rīgas Otrajos Meža kapos, kur ir apglabāta Andra Slapiņa, Edijs Riekstiņs, Sergejs Konoņenko, Juris Podnieks un Gvido Zvaigzne.

Kopš 1997.gada 20.janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu.

Saistībā ar 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienu šodien tiks ierobežota satiksme vairākās Rīgas ielās.

Šodien no plkst.7 līdz 11.30 būs aizliegts apstāties un stāvēt Doma laukumā, bet no plkst.7 līdz 13 - Rīgas II Meža kapu autostāvvietā.

Tāpat no plkst.7 līdz 15.30 ierobežojumi būs spēkā Aspazijas bulvāra kreisajā pusē, 50 metrus garā posmā no Kaļķu ielas virzienā uz Teātra ielu un Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra labajā pusē, posmā no Kaļķu ielas līdz Smilšu ielai (parka pusē). 

Tostarp šodien tiks ierobežota vai nepieciešamības gadījumā slēgta transportlīdzekļu satiksme un gājēju kustība Gaujas ielas posmā no Čiekurkalna 1. garās līnijas līdz Rīgas II Meža kapiem un Rīgas II Meža kapu autostāvvietā, Doma laukumā, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī un Aspazijas bulvārī pie Brīvības laukuma, Brīvības laukumā un Bastejkalna parkā. 

Sabiedriskā transporta satiksme un gājēju kustība pasākuma norises vietām tiks regulēta atbilstoši nepieciešamībai. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu