Angolas bagātākā sieviete: prezidenta meita, kura nopelnīja uz nodokļu maksātāju rēķina (12)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kamēr Angolā gandrīz 40 gadus pie varas bija Žuzē Eduardu duš Santušs, viņa meita Isabela sapelnīja vairākus miljardus dolāru un kļuva par Āfrikas bagātāko sievieti. Nopludināti dokumenti liecina, ka viņa pie bagātībām tikusi, ciniski izmantojot savas valsts resursus.

Isabela duš Santuša varēja iesaistīties ārkārtīgi izdevīgos zemes, naftas, dimantu un telekomunikāciju darījumos, kamēr viņas tēvs autoritāri valdīja dabas resursiem bagātajā Āfrikas valstī. Dokumenti atklāj, ka duš Santuša un viņas vīrs virknē šaubīgu darījumu iepirka vērtīgus valsts aktīvus. 

Duš Santuša savukārt apgalvo, ka pret viņu vērstās apsūdzības esot nepatiesas. Viņa apgalvo, ka esot kļuvusi par jaunās Angolas valdības "raganu medību" upuri. Angolas varasiestādes sākušas kriminālizmeklēšanu pret Isabelu duš Santušu saistībā ar apsūdzībām korupcijā; viņas īpašumi un līdzekļi Angolā ir iesaldēti.

Bijušā prezidenta un krievietes Tatjanas Kukanovas meita tagad par savām mājām sauc Lielbritāniju. Viņai pieder vairāki dārgi nekustamie īpašumi Londonas centrā, vēsta raidorganizācija BBC, kuras rīcībā nonākuši vairāk nekā 70 000 nopludinātu dokumentu.

Organizācijas "Corruption Watch" vadītājs Endrū Feinstīns norāda - dokumenti parāda, kā duš Santuša izmantojusi savu valsti un tās vienkāršos iedzīvotājus, lai uz viņu rēķina kļūtu stāvus bagāta.

"Katru reizi, kad viņa kaut kur pasaulē parādās uz sieviešu žurnāla vāka vai sarīko greznu ballīti Francijas dienvidos, viņa mīda kājām Angolas pilsoņu sapņus par nākotni," viņš saka.

Vērienīgs naftas darījums

Viens no aizdomīgākajiem darījumiem, par kuru nopludinātajos dokumentos atrodama informācija, notika caur Angolas valsts naftas kompānijas "Sonangol" Lielbritānijā reģistrētu meitasuzņēmumu. Žuzē Eduardu duš Santušs 2016.gadā ar īpašu dekrētu iecēla meitu par finanšu grūtībās nonākušā "Sonangol" vadītāju. Taču, kad duš Santušs 2017.gada septembrī pameta amatu, meitas amats bija apdraudēts par spīti tam, ka viņa pēctecis prezidenta amatā nāca no paša partijas. Pēc diviem mēnešiem Isabela no amata tika padzīta.

Bijušais Itālijas premjers Mateo Renci un bijušais Angolas prezidents Žuzē Eduardu duš Santušs. 2015.gads
Bijušais Itālijas premjers Mateo Renci un bijušais Angolas prezidents Žuzē Eduardu duš Santušs. 2015.gads Foto: AFP/SCANPIX

Daudzi angolieši bija pārsteigti, ka jaunais prezidents Žuāns Lorensu bargi vērsies pret sava priekšgājēja ģimenes biznesa interesēm.

Nopludinātajos dokumentos redzams, ka pirms aiziešanas no "Sonangol" vadītājas amata duš Santuša autorizēja aizdomīgus maksājumus 58 miljonu ASV dolāru apmērā.

Tie tika pārskaitīti uz Dubaijā reģistrētu konsultāciju uzņēmumu "Matter Business Solutions". Duš Santuša apgalvo, ka viņai neesot nekādas finansiālas intereses par šo uzņēmumu, taču dokumenti parāda - firmu vada viņas biznesa menedžeris, bet tās īpašnieks ir viņas draugs.

BBC analīze liecina, ka dienā, kad duš Santuša tika atlaista, "Matter Business Solutions" izrakstīja "Sonangol" Londonas filiālei vairāk nekā 50 rēķinus. Turklāt viņa apstiprinājusi maksājumus draugam piederošajai firmai vēl pēc atlaišanas. Lai gan uzņēmums sniedzis konsultācijas, nav saprotams pamatojums, kāpēc piestādīti rēķini par tik lielām summām. Vienā prasīti 472 196 eiro par "izdevumiem", citā - 928 517 dolāri par "juridiskajiem pakalpojumiem", sīkāk neko nenorādot.

Divi rēķini, katrs no tiem par identisku summu 676 339,97 eiro, izrakstīti vienā dienā un par vienu un to pašu darbu. Taču duš Santuša tik un tā parakstījusi tos abus. 

"Matter Business Solutions" juristi apgalvo, ka konsultāciju firma tika piesaistīta, lai palīdzētu pārstrukturizēt Angolas naftas industriju, un ka rēķini esot piestādīti par darbu, ko veikuši citi "Matter Business Solutions" piesaistītie konsultanti.

Duš Santušas advokāti norāda, ka visi maksājumi esot bijuši likumīgi un ka viņa neesot autorizējusi nekādus pārskaitījumus pēc tam, kad tika atlaista no "Sonangol".

Kā Isabela duš Santuša kļuva bagāta?

Nopludinātie dokumenti atklājuši jaunu informāciju par darījumiem, kas duš Santušu padarīja bagātu. Lielu daļu no viņas turības veido viņai piederošās daļas Portugāles enerģētikas uzņēmumā "Galp", ko viens no viņas uzņēmumiem 2006.gadā nopirka no "Sonangol". Dokumenti parāda, ka viņai uzreiz bija jāmaksā tikai 15% no to cenas, bet atlikušie 63 miljoni eiro tika noformēti kā "Sonangol" izsniegts aizdevums ar ļoti zemiem procentiem.

Aizdevuma nosacījumi duš Santušai bija ļoti labvēlīgi - valsts uzņēmuma aizdoto naudu vajadzēja atdot tikai 11 gadiem. Tikmēr duš Santušai piederošās "Galp" daļas tagad ir vērtas jau 750 miljonus eiro.

Duš Santušas uzņēmums 2017.gadā piedāvāja atmaksāt "Sonangol" izsniegto aizdevumu. Taču piedāvājumā nebija iekļauti procentu maksājumi gandrīz deviņu miljonu apmērā. Neskatoties uz to, duš Santuša kā "Sonangol" vadītāja atzina šo aizdevumu par pilnībā nomaksātu.

Sešas dienas vēlāk duš Santuša tika atlaista, un jaunā "Sonangol" vadība pārskaitīja atpakaļ iepriekš izdarīto maksājumu.

Duš Santuša apgalvo, ka esot bijusi "Galp" daļu iegādes iniciatore un ka arī "Sonangol" guva labumu no šā darījuma. "Šajos pārskaitījumos nav absolūti nekādu pārkāpumu," taisnojas viņas juristi.

Dimantu darījumi

Līdzīga shēma tika īstenota arī dimantu industrijā. Duš Santušas vīrs Sindika Dokolo 2012.gadā parakstīja vienpusēju līgumu ar Angolas nacionālo dimantu uzņēmumu "Sodiam". Tas paredzēja, ka Dokolo un "Sodiam" kopīgi iegādāsies daļas Šveices luksusa klases juvelierkompānijā "De Grisogono", dalot izmaksas uz pusēm.

Isabela duš Santuša ar vīru Sindiku Dokolo. 2015.gads
Isabela duš Santuša ar vīru Sindiku Dokolo. 2015.gads Foto: AP/Scanpix

Taču realitāte izrādījās pavisam savādāka -

pusotru gadu pēc darījuma noslēgšanas valsts uzņēmums "Sodiam" bija darījumā ieguldījis 79 miljonus dolāru, bet Dokolo - tikai četrus miljonus. "Sodiam" arī piešķīra Dokolo piecu miljonu bonusu par darījuma noslēgšanu. Tādējādi Dokolo ne vien neieguldīja savu naudu, bet vēl tika pie miljona dolāru.

Ar to gan viss vēl nebeidzās. "Sodiam" visu darījumā ieguldīto naudu bija aizņēmies no privātbankas, kurā duš Santuša ir lielākā akcionāre. "Sodiam" aizdevumam noteikta 9% likme. Aizdevumam garantija tika dota ar Žuzē Eduardu duš Santuša dekrētu, tāpēc viņa meitas banka šajā darījumā nevar palikt zaudētājos.

"Sodiam" jaunais vadītājs Bravo da Roša norāda, ka Angolas budžetam šis darījums izmaksāja vairāk nekā 200 miljonus dolāru.

Bijušais prezidents arī deva znotam par neadekvāti zemām cenām iegādāties Angolas dimantus. Informācijas avoti BBC žurnālistiem norādīja, ka šie darījumi valsts maciņam radījuši gandrīz viena miljarda dolāru zaudējumus.

Duš Santuša atteicās komentēt šo darījumu, jo neesot "De Grisogono" akcionāre. Taču nopludinātajos dokumentos viņu tā raksturo pašas finanšu padomnieki.

Dokolo vēlāk ieguldīja darījumā pats savu naudu. Viņa advokāti apgalvo, ka viņš esot ieguldījis 115 miljonus dolāru un ka viņa uzņēmums iepircis Angolas dimantus par cenām, kas ir virs tirgus vērtības.

Zemes un telekomunikāciju darījumi

Nopludinātie dokumenti rāda, ka 2017.gada septembrī duš Santuša no valsts nopirka zemi. Arī šoreiz viņa samaksāja nelielu daļu no ārkārtīgi pievilcīgā zemesgabala vērtības.

Līgumā norādīts, ka kvadrātkilometra zemes jūras krastā Angolas galvaspilsētā Luandā vērtība ir 96 miljoni dolāru. Taču duš Santuša samaksāja tikai 5% no šīs summas, solot pārējo ieguldīt zemesgabala attīstīšanā.

BBC žurnālisti sazinājās ar vairākiem angoliešiem, kuriem nācās atstāt mājas Futungo un pārcelties uz nomaļu dzīvojamo māju projektu 50 kilometru attālumā no galvaspilsētas. Teresa Visapa stāsta, ka esot zaudējusi savu mazo biznesu un tagad viņai esot grūti parūpēties par septiņiem bērniem.

Vēl apmēram 500 ģimenes tika izliktas no mājām Luandā, kad duš Santuša iesaistījās citā nekustamā īpašuma attīstīšanas projektā. Ģimenēm nācās pārcelties uz vietu, kur ir ļoti slikti dzīves apstākļi un mājokļiem garām plūst notekūdeņi, kas nereti appludina viņu būdiņas. Duš Santuša tikmēr apgalvo, ka saistībā ar šo projektu nevienam neesot nācies piespiedu kārtā pārcelties.

Duš Santuša labi nopelnīja arī darbojoties Angolas telekomunikāciju sektorā. Viņai pieder 25% no valsts lielākā mobilo sakaru pakalpojuma sniedzējiem "Unitel". Viņas tēvs 1999.gadā tam izsniedza darbības licenci, un gadu vēlāk duš Santuša iegādājās akcijas no kādas augstu stāvošas amatpersonas.

Privātais uzņēmums "Unitel" viņai dividendēs izmaksājis vienu miljardu dolāru, un viņai piederošo uzņēmuma akciju vērtība ir vēl viens miljards dolāru.

Taču arī tas vēl nav viss. Duš Santuša panāca, ka "Unitel" izsniedz 350 miljonu eiro aizdevumu nelielai viņas dibinātai kompānijai "Unitel International Holdings", kurai gan ar "Unitel" nav nekāda sakara. Vienā no nopludinātajiem dokumentiem duš Santuša parakstījusies gan kā aizdevuma sniedzēja, gan arī saņēmēja, kas ir nekaunīgs interešu konflikts.

Duš Santuša noliedz, ka ar aizdevumu kaut kas nav lāgā. "Šim aizdevumam bija gan valdes, gan akcionāru piekrišana. Tas ir aizdevums, kas sniegs un jau ir sniedzis labumu "Unitel"," viņa sacīja. Duš Santušas juristi argumentē, ka aizdevums aizsargāšot "Unitel" no valūtas kursa svārstību radītiem zaudējumiem.

Lielāko daļu kompāniju, kas iesaistītas šajos aizdomīgajos darījumos, pārraudzīja finanšu pakalpojumu firma "PricewaterhouseCoopers" (PWC). Tā nopelnīja miljoniem dolāru, veicot auditus un konsultējot duš Santušas uzņēmumus. Taču pēc tam, kad ar PWC sazinājās BBC žurnālisti, uzņēmums pārtrauca sadarbību ar miljardieri duš Santušu un viņas ģimeni.

PWC apgalvo, ka veicot izmeklēšanu par "ļoti nopietnām un bažas raisošām apsūdzībām".

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu