Ozolnieku pašvaldība vēlas zināt dzelzceļa pieturas "Cena" slēgšanas iemeslus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Ozolnieku novada pašvaldība vēlas noskaidrot dzelzceļa pieturas "Cena" slēgšanas iemeslus un rīt, 21.janvārī, domes vadība pārrunās situāciju ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu (JKP), informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību un informācijas daļas vadītāja Madara Ābeltiņa.

Ozolnieku novada pašvaldība nevar piekrist "Cenas" stacijas pilnīgai slēgšanai, un savu nostāju pašvaldība paudusi jau aizvadītā gada septembra beigās sarakstē ar Zemgales plānošanas reģionu (ZPR), kas ar pašvaldību komunicē par pasažieru pārvadājumu jautājumiem. 

Pašvaldībā apgalvoja, ka pirms lēmuma pieņemšanas par pieturas slēgšanu ne VSIA "Autotransporta direkcija", ne ZPR administrācija nav to pārrunājusi ar pašvaldības pārstāvjiem vai iedzīvotājiem. Tāpēc neesot zināms ne precīzs ekonomiskais pamatojums, ne cita pieturvietas slēgšanas argumentācija.

"Komunikācijā ar atbildīgajām institūcijām saņemtas vien divas elektroniskās vēstules, kurās uzrādīti pasažieru plūsmas aprēķini 2018.gadā un ziņa par iespējamo stacijas "Cena" slēgšanu," skaidroja Ābeltiņa.

Saskaņā ar pašvaldībai sniegtajiem datiem, 2018.gadā staciju izmantoja 37 106 pasažieri gadā, vidēji - 102 cilvēki dienā. Taču pašvaldībai nav zināms minimālais pasažieru skaita slieksnis, lai pieturu saglabātu. Tomēr novada pārvaldei esot priekšlikumi, ko varētu apspriest sarunās, taču tādas līdz šim neesot notikušas.

Pašvaldība arī atgādina, ka pasažieru vilcieni dzelzceļa stacijā "Cena" jau kopš pērnā gada decembra darbadienās virzienā uz Rīgu pietur par septiņām reizēm retāk, bet virzienā uz Jelgavu - par desmit reizēm retāk.

Tāpat tiek uzsvērts, ka 2019.gadā Ozolnieku novada pašvaldība no saviem budžeta līdzekļiem izbūvēja divus papildu auto stāvlaukumus stacijā "Ozolnieki" un izgaismotu gājēju celiņu no Brankām uz dzelzceļa staciju "Ozolnieki" gar valsts ceļu Ozolnieki-Brankas-Brankstūri, kopumā investējot 694 397 eiro.

Rīt, 21.janvārī, Iecavā notiks ZPR sēde, kuras laikā Ozolnieku novada domes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš (LRA) par situāciju ar dzelzceļa pieturu "Cena" plāno runāt ar Linkaitu.

Jau ziņots, ka Ozolnieku novada pašvaldība saņēmusi informāciju, ka Sabiedriskā transporta padome pieņēmusi lēmumu no 2022.gada elektrovilcienu pieturu sarakstā neiekļaut dzelzceļa pieturu "Cena".

Lai Cenu pagasta iedzīvotājiem saglabātu iespēju izmantot dzelzceļu, bija rosinājusi Cenu ciema iedzīvotāju ērtākai nokļūšanai līdz tuvākajai dzelzceļa stacijai "Dalbe" noasfaltēt valsts vietējā autoceļa Upmaļi-Cīruļi posu no Glūdas ciema līdz jau esošajam autoceļam ar melno segumu Dalbe-Lejasbēnūži. Pašvaldības priekšlikums tika nodots izskatīšanai Satiksmes ministrijā un uzņēmumā VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC), taču pagaidām nav atbalstīts.

LVC pašvaldībai esot skaidrots, ka vēl pērn grants segums ceļa Upmaļi-Cīruļi posmā novērtēts kā apmierinošs. Tas nodrošinot piekļuvi dzelzceļa stacijai "Dalbe" gan ar automašīnām, gan sabiedrisko transportu.

Tāpat LVC argumentējot, ka valstī kopumā vairāk nekā puse valsts vietējo autoceļu ir sliktā stāvoklī un Ozolnieku novada domes rosinātā ceļa posma asfaltēšanas darbi pagaidām netiek plānoti. Tomēr, izstrādājot valsts autoceļu tīklā veicamo darbu programmas 2021.-2023.gadam, tiks izvērtētas iespējas veikt dubultās virsmas dubultās apstrādes darbus minētajā ceļa posmā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu