Latvijā turpināsies meža dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lapsa.
Lapsa. Foto: Mārtiņš Kalaus/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šogad un nākamajos divos gados plāno turpināt meža dzīvnieku ikgadējo vakcināciju pret trakumsērgu, ko īsteno divas reizes gadā ar mazo aviācijas lidmašīnu palīdzību izkaisot vakcīnas noteiktā Latvijas teritorijā.

PVD Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā bija izsludinājis iepirkumu konkursu par pretepizootisko pasākumu īstenošana, izmantojot aviotehniku 2020.-2022.gadā, kurā uzvarējis Meža īpašnieku konsultatīvais centrs, kura līgumcena ir 1,234 miljoni eiro.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere aģentūrai LETA, komentējot iepirkuma mērķus, paskaidroja, ka dienests ir izsludinājis divus iepirkumus - vakcīnas iegādei - "Bioloģiskā preparāta - vakcīnas pret trakumsērgu iegāde un vakcīnas izmešanas iekārtu nodrošināšana 2020.-2022. gadā", kā arī vakcīnu izplatīšanai - "Pretepizootisko pasākumu īstenošana, izmantojot aviotehniku 2020.-2022.gadā".

Viņa uzsvēra, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība un vienīgais efektīvais tās profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu. 

"Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk nevakcinēti suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu," uzsvēra Meistere, atgādinot, ka tamdēļ iecerēts turpināt PVD izstrādāto trakumsērgas apkarošanas programmu, ko ir apstiprinājusi, un līdzfinansē Eiropas Komisija (EK).  

Vienlaikus viņa atgādināja, lai gan Latvijā pēdējo gadu laikā nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums dzīvniekiem, ņemot vērā trakumsērgas izplatību kaimiņvalstīs, PVD aicina regulāri veikt mājas dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, kā arī ziņot veterinārārstam vai PVD par katru trakumsērgas aizdomu gadījumu.

LETA jau ziņoja, ka, pateicoties sistemātiskai savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, kas kopš 2005.gada regulāri tiek veikta pavasarī un rudenī, trakumsērga Latvijā ir izskausta. Pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010.gadā, bet mājas (istabas) dzīvniekiem - 2012.gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija 2014.gada rudenī Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

Trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk nevakcinēti suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu